It’s a wrap: verder nog in het nieuws deze week – 1 november 2013

  • Datum 01-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Binnenkort in de Amerikaanse bioscoop: Wolf

Wolf is verkocht aan de VS. Borgman speelt zich in de kijker voor de Oscars. Carice van Houten bouwt door aan haar internationale carrière. De genomineerden voor de VERS Awards zijn bekend. Ontwikkelbijdragen voor vier scenaristen. Prijzen voor The best Offer, Matterhorn en De Hobby. En een Platina Film voor De nieuwe wildernis.

De distributierechten voor Duitsland, Groot-Brittannië en Italië waren al verkocht, maar Wolf wordt nu ook uitgebracht in het beloofde land van de film, Amerika. Distributeur IFC Films kocht de rechten en brengt de Gouden Kalf-winnaar tegelijk uit in de bioscoop en via betaal-tv.

De buitenlandse carrière van Carice van Houten lijkt nu definitief vaart te hebben gekregen. The Fifth Estate draait momenteel in Amerikaanse bioscopen en voor het nieuwe seizoen van Game of Thrones is ze ook weer van de partij. Deze week is ze bovendien gestrikt voor de Britse thriller Incarnate. In de film, waarin ze Aaron Eckhart (Olympus Has Fallen) als tegenspeler heeft, speelt Van Houten de moeder van een 9-jarig door geesten bezeten jongetje.

De elf titels die gaan strijden om de VERS Awards XL zijn bekend. De competitie voor jonge filmmakers, georganiseerd door de sinds 1996 bestaande beroepsvereniging voor mediamakers VERS, zal tot een climax komen op 14 en 15 november als de genomineerde films worden vertoond in het Ketelhuis te Amsterdam. Er is zowel een jury- als een publieksprijs. De kanshebbers zijn: Parre van Wietske de Klerk, Lokroep van Reber Dosky, Cowboys janken ook van Mees Peijnenburg, Doodsimpel van Marthe Naber Heuer en Huibert van Wijk, Op wie de regen valt van Thessa Meijer, Ik van Jona Honer, Pitstop van Jim Süter, Het meisje aan de overkant van Steven Wouterlood, Er gaat niets gebeuren van Roeland van Doorn, Sacred Defense van Nima Mohaghegh, en Spiegeltje van Nico van den Brink.

Aan de zegetocht van Borgman lijkt geen einde te komen. Niet alleen overschreed Alex van Warmerdams zwartgallige komedie de grens van honderdduizend bezoekers, wat een Gouden Film opleverde. Borgman is ook nog geselecteerd voor het festival van het American Film Institute in Los Angeles. Dit festival, dat een staalkaart biedt van het internationale aanbod (119 titels uit 43 landen dit jaar), geldt als een van de plekken waar Oscar-kandidaten zich in de kijker kunnen spelen.

Het Nederlands Filmfonds heeft vier scenario-ontwikkelingsbijdragen van 7.500 euro toegekend in het kader van de regeling Vrijplaats. De gelukkigen, die twee derde van het bedrag mogen besteden aan het schrijven en de rest aan coaching, zijn Anne Hofhuis voor haar mysterieuze wolvenfilm Lupus, Dries Meinema die schrijft aan het liefdesverhaal Mist, Jeroen Margy voor de psychologische roadmovie Dagen van Groen, en Mirjam Oomkes die werkt aan het romantische drama Buitenleven.

De Hobby, een korte film over hoe koning Willem-Alexander zijn onderdanen benadert, is onderscheiden met de NTR Mediaprijs. De prijs voor mediastudenten was voor het eerst gekoppeld aan de Maand van de Geschiedenis en had daarom het thema Vorst en Volk meegekregen. De twaalf genomineerde korte films zijn te zien op hollanddoc24.nl. De Hobby werd gemaakt door Stefan Mandersloot, Naomi Martopawiro en Rafaa Ismael van de Willem de Kooning Academie. Vorig jaar ging de prijs ook al naar studenten van de Rotterdamse academie.

De herfstvakantie heeft de verwachtingen ingelost: het bezoekersaantal van De nieuwe wildernis is gestaag door de 400.000-grens gegaan, goed voor een Platina Film. De documentaire over de Oostvaardersplassen draait momenteel nog in 140 bioscopen dus het aantal zal nog verder stijgen.

Matterhorn van Diederik Ebbinge is op het internationale filmfestival van het Spaanse Valladolid uitgeroepen tot beste debuut. De prijs gaat gepaard met een cheque van tienduizend euro. In februari schopte het tragikomische Matterhorn het al tot publieksfavoriet tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Thriller The Best Offer, met daarin de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks, heeft een European Film Award gekregen voor beste filmmuziek. De soundtrack is gemaakt door veteraan Ennio Morricone, vooral bekend van de muzikale omlijsting van Sergio Leone’s spaghettiwesterns. The Best Offer, dat al in veel landen is uitgebracht en in Italië zelfs zeer succesvol is, is nog niet uitgebracht in Nederland. Misschien dat een European People’s Choice Award tijdens de European Film Awards in december — de film is één van de elf genomineerden — de release in een stroomversnelling brengt.