It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 7 juni 2015
Nieuwe Terstall beleeft wereldpremière in De Balie. Petitie tegen Marokkaans verbod op Much Loved. Rutger Hauer speelt in opgerekte versie van Star Wars-voorfilm. Nederland goed vertegenwoordigd op Animafest in Zagreb. Life van Anton Corbijn uitgebracht in VS. Absaline Hehakaya nieuw hoofd cinema bij De Balie. Thomas Acda debuteert als regisseur. Frank Lammers ook. Reclameblokken op publieke netten worden langer om sportloze zomer te compenseren. Het Marktplaatsmeisje wordt verfilmd.
Voor het eerst in drie jaar is er weer een nieuwe Terstall. Meet Me In Venice heet de film die op 13 juni in première gaat in De Balie in Amsterdam. De hoofdrollen worden gespeeld door Beppe Costa en Roberta Petzoldt. Zij zijn een jonge Nederlandse vrouw en haar Italiaanse vader, die elkaar na jaren radiostilte weerzien en besluiten samen met de oude Oriënt Express naar Istanbul te reizen. Cast en crew zijn bij de première aanwezig. Vanaf 2 juli draait de Meet Me In Venice in de bioscoop.
Much Loved van Nabil Ayouch werd een paar weken geleden vertoond tijdens het filmfestival van Cannes. Tot reguliere roulatie is het nog niet gekomen maar de zedenmeesters van Marokko hebben al een verbod uitgevaardigd. Much Loved gaat over prostitutie en bestaat uit een aantal vrouwenportretten. ‘Een aantasting van de morele waarden en de waardigheid van de Marokkaanse vrouw’, aldus het officiële oordeel. Regisseur Ayouch weet zich gesteund door collega’s. Ruim tachtig in Frankrijk werkende filmmakers en producenten, onder wie de Belgische gebroeders Dardenne, hebben een petitie ondertekend die de censuur veroordeelt.
Rutger Hauer blijft maar doorgaan. Nu heeft hij weer een rol bemachtigd in een grote Amerikaanse sciencefictionfilm. Het gaat om Black Angel, een opgerekte versie van het korte voorfilmpje dat in 1980 voor de tweede Star Wars-film The Empire Strikes Back draaide. Regisseur is Roger Christian, de setbouwer van de eerste Star Wars-film en uitvinder van de iconische lightsabers. Black Angel gaat over een middeleeuwse ridder die een kwade kracht moet verslaan om zo een gevangen prinses te redden. Naast Hauer zal ook John Rhys-Davies (Raiders of the Lost Ark, Lord of the Rings) meespelen.
Nederland is goed vertegenwoordigd op Animafest in Zagreb. Dit Kroatische animatiefestival, dat de frequentie heeft opgevoerd van eens in de twee jaar naar jaarlijks, vindt plaats van 9 tot en met 14 juni. In de shorts-competitie draaien drie films van Nederlandse makelij mee: Cat Meets Dog van Paul Driessen, Lucy van Evert de Beijer en A Single Life van Job, Joris & Marieke. Het laatstgenoemde trio is met Bon Voyage! ook opgenomen in het programmaonderdeel Opdrachtfilms, net als Andrea Hykade (Leader HAFF 2014) en Aimée de Jongh (Wende: Last Resistance). Tenslotte zijn er nog twee Nederlandse kinderfilms te zien in Zagreb: Between You and Me van Quentin Haberman en The Sheep Shop van Jorn Leeuwerink.
Life heet de nieuwe, vierde speelfilm van Anton Corbijn. In het najaar gaat de film over James Dean in première in Nederland. Rond die tijd zal hij ook te zien zijn in de Verenigde Staten. Distributeur Cinedigm heeft de rechten gekocht voor het verhaal over de vriendschap tussen de legendarische, op 24-jarige leeftijd verongelukte acteur en Life Magazine-fotograaf Dennis Stock. Corbijn, wiens fotowerk momenteel te zien is in een grote dubbeltentoonstelling in Den Haag, maakte eerder Control, The American en A Most Wanted Man.
De Balie heeft een nieuw hoofd cinema. De opvolger van Dirk van der Straaten, die directeur van het Movies That Matter festival is geworden, heet Absaline Hehakaya. De 27-jarige Hehakaya studeerde mediastudies en filosofie, en organiseerde voorheen discussieprogramma’s voor Kriterion en De Balie. Momenteel is ze programmeur bij het Imagine Film Festival, een functie die ze naast haar nieuwe aanstelling zal blijven vervullen.
Thomas Acda neemt plaats in de regiestoel. Fake gaat zijn debuut heten en de hoofdrollen worden vervuld door Sanne Langelaar, Nasrdin Dchar, Gijs Naber, Lies Visschedijk en Tim Haars. Fake is een romantische misdaadkomedie over een overval op een kunstbeurs. De opnames vinden plaats in Brabant, Limburg en Marokko.
En ook Frank Lammers waagt de stap van voor naar achter de camera. Zijn project, Of ik gek ben, is volgens de hoofdrolspeler van Michiel de Ruyter ‘een tragikomediethriller over menselijk falen’. De jonge, succesvolle kunstenaar Benjamin (Mike Weerts) belandt in een tbs-kliniek met een gat in zijn geheugen. Achter slot en grendel komt hij tot het inzicht dat hij een oppervlakkige narcist is, maar eenmaal vrij en in gezelschap van zijn vrienden trapt hij weer in dezelfde existentiële valkuilen. Lammers schreef zelf het scenario, dat gebaseerd is op het gelijknamige romandebuut van Michiel Stroink.
Vorig jaar nog harkte de STER 218 miljoen euro aan reclame-inkomsten binnen voor de publieke omroep, maar 2015 — een jaar zonder grote sportevenementen — zal zwaar worden, voorspelt STER-Arian Buurman. En daarom moet er meer reclame worden uitgezonden. Op de drie publieke netten, waar programma’s godzijdank niet onderbroken worden door verplichte plaspauzes, betekent dat dat de blokken langer worden. In de media is dit nieuws meteen gekoppeld aan het salaris van Buurman, de enige NPO-bestuurder wiens salaris nog boven de Balkenende-norm ligt. Maar of al die extra reclame nodig is om een pensioengat van een bestuurder te vullen, valt zeer te betwijfelen.
Het Marktplaatsmeisje wordt verfilmd. De tweede roman van NRC-journalist Carlijn Vis gaat over officemanager Anna, die op Marktplaats naar mooie interieurs speurt in de hoop zo een vent aan de haak te slaan. De filmrechten zijn gekocht door Just Productions, dat eerder verantwoordelijk was voor Homies, Heksen bestaan niet en Jack bestelt een broertje. Wie de film regisseert is nog niet bekend. De première staat gepland voor 2017.