It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 31 mei 2014

  • Datum 31-05-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Nieuwe Wildernis

Vervolg voor De Nieuwe Wildernis. Weer een internationale uitnodiging voor Lilet never happened. Wouter Knol wordt hoofd European Film Market van de Berlinale. Chez Nous naar Amerika. Eenmalige vertoning van opgepoetste versie van A Hard Day’s Night. En een eerste internationale filmrol voor Wolf-acteur Marwan Kenzari.

De Nieuwe Wildernis brak vorig jaar alle records voor documentaires. Meer dan 700.000 bezoekers zagen de film over de savanne in de Flevopolder. En nu komt er een soort vervolg. Producenten Jacques Perrin en Jacques Cluzaud (bekend van Microcosmos en Oceans) komen dit najaar naar Nederland om in de Oostvaardersplassen opnames te maken van de konikpaarden die ook al een hoofdrol hadden in De Nieuwe Wildernis. Behalve de wilde paarden bevat de nieuwe documentaire, die in 2015 wordt uitgebracht onder de titel De Europese Wildernis, buffesl, lynxen, wolven, beren, uilen, elanden en edelherten.

En weer is Lilet never happened uitgenodigd voor een internationaal festival. De film van Jacco Groen over kinderprostitutie in de Filipijnen is geselecteerd voor de derde editie van het Human Rights Watch Film Festival in Montevideo, Uruguay. De film won al diverse prijzen in onder andere Noorwegen, Denemarken, India, de VS en de Filipijnen. Hoofdrolspelers Sandy Talag en Johanna ter Steege zijn ook onderscheiden.

Per 1 juni aanstaande staat er op het visitekaartje van Wouter Knol ‘hoofd European Film Market, Berlinale’. Knol was hiervoor al betrokken bij het festival als programmamaker van Berlinale Talents. Daarvoor werkte hij bij onder andere Pieter van Huystee Film en het IDFA.

Chez Nous kon in de Nederlandse bioscoop geen potten breken. De komedie van Tim Oliehoek trok niet meer dan 80.000 bezoekers. Maar nu is kans op een internationale revanche. Chez Nous is gekozen tot slotfilm van het Out Film Festival in Hartford (VS). Het is de eerste keer dat de film in het buitenland te zien is. In Amerika zal hij draaien onder de titel Queen of Amsterdam.

Vijftig jaar geleden waren The Beatles in Nederland en sprongen jongeren in de gracht om dichterbij hun idolen te komen. In datzelfde jaar konden ze ook naar de bioscoop om daar A Hard Day’s Night te zien. Richard Lester, bekend van onder andere Superman II en Help!, regisseerde de film die een commercieel succes werd, twee Oscarnominaties opleverde en inmiddels klassiekerstatus heeft. Pathé maakte deze week bekend dat op 3 juli (21:15) eenmalig de geremasterde versie van A Hard Day’s Night wordt vertoond in Pathé Tuschinski. Yeah yeah yeah.

De Nederlandse documentaire is te saai. Met die steen in de vijver werd op 9 mei jongstleden een debatavond geopend over de stand van zaken in de vaderlandse documentairewereld. De belangrijkste conclusie: er moet meer ruimte komen voor experiment. Het Mediafonds, dat het debat had geïnitieerd, wil daar graag op doordenken — en het liefst met makers samen. Iedereen met commentaar op het verslag (zie site) of met suggesties wordt opgeroepen te mailen.

Marwan Kenzari heeft zijn eerste internationale filmrol op zak. Kenzari, die speelde in Rabat en een Gouden Kalf kreeg voor de rol van Majid in Wolf, is gecast voor de Amerikaanse thriller Autobahn. Op de set staat hij tegenover onder andere Ben Kingsley, Anthony Hopkins en Felicity Jones. Autobahn gaat over een Amerikaanse stel dat tijdens een rondreis door Duitsland wordt opgejaagd door een twee misdadigers. De regie is in handen van Eran Creevy.