It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 19 april 2015

  • Datum 19-04-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Boyhood

NPO koopt rechten voor Boyhood. Wel eindelijk een openingsfilm van een vrouwelijke regisseur in Cannes. Geen Nederlandse titels in de Cannes-selectie. Ruim één op de tien Nederlandse huishoudens heeft inmiddels Netflix. The Fault in Our Stars grote winnaar van MTV Awards. Euroscoop Schiedam weer stapje dichterbij. Gijs Scholten van Aschat gestrikt voor De Helleveeg. Weer een Britse film van Ate de Jong. Vijf animatiefilms geselecteerd voor Nu of Nooit! Bankier van het verzet krijgt 1,8 miljoen euro Telescoop-steun.

Wie Boyhood gemist heeft in de bioscoop hoeft niet te treuren. De NPO heeft de rechten voor de alom gelauwerde film van Richard Linklater gekocht op de tv-beurs van Cannes. En daar bleef het niet bij. Het boodschappenmandje van de omroep bevatte ook nog American Hustler, Foxcatcher, Prisoners, The Bling Ring, Inside Llewyn Davis, A Most Wanted Man, Blue Jasmin, It Follows, The Badadook en de documentaire Going Clear, die handelt over de Scientology Church. Als kers op de taart: de Italiaanse serie Gomorra.

Eigenlijk is het behoorlijk schokkend. In de 68 jaar dat het filmfestival van Cannes bestaat, is het pas één (1!) keer geopend met een film van een vrouwelijke regisseur. En dit jaar gaat het voor de tweede keer gebeuren. La Tête Haute van Ammanuelle Bercot gaat op 13 mei in première en is daarmee de opvolger van A Man in Love (1987) van Diane Kurys. La Tête Haute volgt de jeugddelinquent Malony tussen zijn zesde en achttiende levensjaar. Catherine Deneuve speelt de rechter die probeert hem op het rechte pad te krijgen.

Ook behoorlijk schokkend maar niet zonder precedent: er zijn geen Nederlandse films geselecteerd voor Cannes. Ook Alex van Warmerdams Schneider vs. Bax niet. Na de uitverkiezing van Borgman twee jaar geleden was er hoop dat zijn nieuwste film ook zou doordringen tot het festival der festivals, maar de concurrentie bleek te sterk. In de competitie draaien films van onder andere Hou Hsiao-hsien, Jia Zhanke, Jacques Audiard, Paolo Sorrentino en Gus Van Sant. Buiten competitie zijn onder andere de nieuw film van Woody Allen, Irrational Man, te zien, en Mad Max: Fury Road. De enige titel met een Nederlands tintje is The Lobster van Yorgos Lanthimos, die is gecoproduceerd door Lemming Film.

‘Televisie voelt de pijn van netflixisering’ kopt Het Financieele Dagblad vorig weekend op de voorpagina. Nog even en Netflixen wordt, vergelijkbaar met Googlen, een werkwoord. Het draagvlak is er in ieder geval. Meer dan tien procent van de Nederlanders — 865.000 huishoudens, om precies te zijn — heeft sinds eind vorig jaar een abonnement. Daarmee is de VOD-service de populairste van het land. De meest directe concurrenten hebben veel lagere abonnee-aantallen. Videoland Unlimited zit op 105.000 en NLZiet op 50.000.

The Fault in Our Stars was de grote winnaar van de MTV Movie Awards. De film won vier prijzen: voor beste film, beste zoen, beste actrice (Shailene Woodley) en de Trailblazer Award, bedoeld voor een jonge acteur die inspirerend is voor een generatie. The Maze Runner werd een goede tweede. Acteur Dylan O’Brien ging met drie prijzen naar huis. Uiteraard waren er ook weer onzinnige prijzen, zoals de onderscheiding voor Best Scared As Shit Performance (Jennifer Lopez in The Boy Next Door) en Best Shirtless Performance (Zac Efron).

De bouw van Euroscoop Schiedam is weer eens stapje dichterbij gekomen. De commissie welstand en monumenten heeft groen licht gegeven. Nu is het nog wachten op de goedkeuring van de bouwaanvraag en de vergunningen en dan kan in september de eerste paal de grond in. Het elf zalen tellende multiplex met 2600 stoelen komt naast het treinstation van Schiedam te staan. Na Tilburg en Maastricht is het de derde bioscoop in ons land van het Belgische Euroscoop.

Gijs Scholten van Aschat gaat een rol spelen in De Helleveeg. De opnames voor de verfilming van A.F.Th. van der Heijdens gelijknamige roman gaan volgende maand van start. Scholten van Aschat speelt de vader van hoofdpersonage Tiny (Hannah Hoekstra), die niet alleen aan smetvrees lijdt maar ook een dwangmatig scherpe tong heeft. Andere acteurs in de film zijn Benja Bruijning, Robert de Hoog, Frank Lammers, Anneke Blok, Hadewych Minis en Beau Schneider.

De NPO heeft nu nog acht kanalen maar dat aantal moet teruggebracht worden naar vijf. Een van de slachtoffers van de bezuiniging is NPO Doc. Het documentairekanaal moet fuseren met NPO Cultura. De makers achter NPO Doc vrezen dat dit in de praktijk neerkomt op enkel herhalingen van NPO2 en 3. Eigen producties maken zit er niet meer in, net zo min als zelf documentaires aankopen. Er is opgeroepen tot protest.

Ate de Jong heeft zijn beloofde land gevonden, aan de overkant van het Kanaal. Eerder al draaide hij de martelthriller Deadly Virtues: Love, Honour, Obey in Groot-Brittannië. Nu heeft hij de romantische komedie Love is Thicker than Water gemaakt. Of en wanneer De Jongs nieuwe film in Nederland te zien zal zijn, is nog niet duidelijk.

Voor de vierde lichting van Nu of Nooit! zijn 26 voorstellen ingezonden. Uiteindelijk zijn vijf animatieprojecten geselecteerd voor ondersteuning door het Mediafonds en het Filmfonds. Het gaat om: Kip zonder kop, TEX, Kop op!, Blauwe Magiër, en Vrije Vogel. De films gaan tijdens de 2016-editie van Cinekid in première.

Bankier van het Verzet van regisseur Diederik van Rooijen heeft 1,8 miljoen euro gekregen in het kader van Telescoop. Deze regeling is bedoeld om Nederlandstalige kwaliteitsfilms toegankelijk te maken voor een breed publiek. Bankier van het Verzet gaat over twee broers die in 1942 een illegale bank opzetten om het verzet tegen de Duitsers te financieren en miljoenen uit de kluis van De Nederlandsche Bank ontvreemden.