It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 13 december 2015

  • Datum 13-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Carol

Meeste nominaties Golden Globes voor Carol. Vijf Nederlandse coproducties naar Sundance. Support Programma van Movies that Matter genomineerd voor Impact Award. Tweede Dummie de Mummie-film al verkocht aan vijftig landen. Tarantino wil miniserie voor tv maken. Paula van der Oest gaat Amerikaanse remake van Lucia de B. maken. Na ruim twintig jaar sequel van Trainspotting. Filmhuis Den Haag lanceert Filmfocus. Warsteiner ontfermt zich over publieksprijs IFFR. Chantal Akerman postuum uitgeroepen tot Mens van het Jaar 2015. Mediabox nog niet verboden. Deense prijs voor surfdocumentaire Paul.

Carol is de grote kanshebber bij de Golden Globes. Het lesbische romantische drama van Todd Haynes kreeg vijf nominaties. De film maakt kans op een prijs in de categorieën beste film (drama), beste regisseur, beste actrice (zowel Cate Blanchett als Rooney Mara) en beste titelnummer. The Revenant en Steve Jobs kregen ieder vier nominaties. The Danish Girl, Room, The Hateful Eight en The Martian waren ieder goed voor drie nominaties. De strijd om de Golden Globe voor beste buitenlandse film gaat tussen Le tout nouveau testament, El Club, The Fencer, Mustang en Son of Saul. De Golden Globes worden uitgereikt op 10 januari 2016.

Eerder deze week meldde de Filmkrant al dat De Boskampi’s als enige Nederlandse film is geselecteerd voor het Sundance Festival. Daarnaast zijn er vijf internationale coproducties met Nederlandse inbreng te zien op het festival dat van 21 tot en met 31 januari plaatsvindt in Park City, Utah. Belgica en Mammal draaien in de World Cinema Dramatic Competition. The Land of the Enlightened maakt deel uit van de World Cinema Documentary Competition. Love & Friendship beleeft zijn wereldpremière tijdens Sundance. En The Lobster is geselecteerd voor het Spotlight-programma.

Het International Support Programma van het Nederlandse festival Movies that Matter is genomineerd voor de Impact Award. De prijs is bedoeld voor kunstprojecten met een maatschappelijke impact. Het International Support Programma is opgezet in 2008 en is een workshop- en subsidieprogramma voor filmfestivals en -evenementen die een verschil willen maken in landen met beperkte vrijheid en financiële middelen. De winnaar van de prijs wordt morgen bekend gemaakt.

Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba, de tweede verfilming van de kinderboekenserie van Tosca Menten, is afgelopen week in première gegaan maar is nu al aan zo’n vijftig landen verkocht. Tijdens de American Film Market in Los Angeles deed Dutch Features Global Entertainment goede zaken. Daar werden distributiedeals gesloten met partijen uit onder Noord- en Oost-Europa en Zuid-Amerika. De eerste Dummie de Mummie-film trok in Nederland ruim 350.000 bezoekers.

Quentin Tarantino heeft The Hateful Eight, zijn achtste film, net af maar denkt alweer over een volgend project. Dat zou weleens een tv-serie kunnen worden. De ingrediënten klinken bekend: een western met flink wat geweld. Aan het Franse tijdschrift Première vertelde de regisseur te spelen met idee voor een miniserie van vier tot zes uur op basis van Elmore Leonards roman Forty Lashes Less One. Het boek gaat over een zwarte en een blanke gedetineerde in de gevangenis van Yuma.

Afgelopen vrijdag nog op tv, over ruim een jaar te zien als Amerikaanse remake. Paula van der Oest is door productiebedrijf Stun Originals gevraagd haar thriller Lucia de B. om te vormen tot een Engelstalige miniserie. De opnames staan gepland voor eind 2016. Het is Van der Oests eerste Engelstalige productie.

Ruim twintig jaar na het origineel komt er een vervolg op Trainspotting. De film op basis van Irving Welsh’ roman betekende in 1996 de doorbraak van regisseur Danny Boyle, die daarna onder andere 28 Days Later, Slumdog Millionaire en Steve Jobs maakte. Boyle tekent voor de regie van de sequel. Ook de originele hoofdrolspelers — Ewan McGregor, Johnny Lee Miller, Ewen Bremner en Robert Carlyle — keren terug.

Filmhuis Den Haag, dat anderhalve maand geleden werd onderscheiden als filmhuis met de beste programmering van Europa, rust niet op haar lauweren. Afgelopen week is Filmfocus gelanceerd, een nieuw programma dat voor verdieping moet zorgen. Films binnen het programma zijn voorzien van een inleiding door een expert die kijkers vertelt waar ze op moeten letten. Na afloop wordt er nagepraat over onder andere cameravoering, regie en de werking van dialoog, muziek en beeld. De eerste film in de reeks was El Club. Op 29 december is het de beurt aan Our Little Sister.

De publieksprijs van het IFFR heet vanaf 2016 de Warsteiner Publieksprijs. Het Duitse biermerk dat dit jaar debuteerde als sponsor en partner van het festival heeft een meerjarig contract getekend. Aan de Warsteiner Publieksprijs is een bedrag van €10.000 verbonden.

Chantal Akerman is door het Belgische blad Knack Focus postuum uitgeroepen tot Mens van het Jaar 2015. Het tijdschrift hoopt hiermee de herontdekking van Akermans oeuvre te stimuleren. De Belgische filmmaker, die op 5 oktober overleed op 65-jarige leeftijd, brak in 1975 door met Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles. Daarna maakte ze onder andere Golden Eighties, Nuit et Jour en Un divan à New York.

Het Nederlandse anti-piraterijbeleid lijkt soms erg op het softdrugsbeleid, waarin verkoop en gebruik wel gedoogd worden maar productie illegaal is. Piraterij is strafbaar in Nederland. Maar de rechter heeft afgelopen week bepaald dat de verkoop van mediaboxen dat voorlopig niet is. Een mediabox is een minicomputer die via een HDMI-kabel aan de televisie hangt en toegang geeft tot een database met films, series en live sportwedstrijden. Streamen is nog niet illegaal — die zaak ligt voor bij het Europese Hof. Pas als die streamen verbiedt, wordt ook het faciliteren ervan illegaal.

De Nederlandse surfdocumentaire Paul heeft op het Danish Adventure Film Festival de prijs gekregen voor beste korte film. De film van Victor van Vloten en Robert van Wingerden gaat over een 13-jarige jonge uit het township Dunoon in Kaapstad, die het wil maken als surfer.