It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 10 oktober 2015

  • Datum 10-10-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Those Who Feel the Fire Burning

Those Who Feel the Fire Burning Nederlandse inzending voor docu-Oscar. 78 Wereldpremières op IDFA. Vlissingen heeft grootste filmdoek van Nederland. Ik ben Alice krijgt Prix Grand Écran. Toch distributeur voor kannibalenhorrorfilm The Green Inferno. NPO kondigt fonds aan om wegvallen Mediafonds op te vangen. Belangrijke rol voor John Leddy in Publieke Werken. Weer een prijs voor If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy. Mees Kees op de planken publieksfavoriet in Frankfurt. Videoland Unlimited steekt Netflix de loef af met complete Bond-serie. Voor het eerst film van Roel Reiné in Amerikaanse bioscoop. Gouden Film voor thriller Schone Handen. Speciale onderscheidingen van European Film Academy voor Charlotte Rampling en Christoph Waltz.

Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe wordt namens Nederland uitgezonden naar de Oscars in de categorie beste documentaire. Eerder al werd bekend dat The Paradise Suite zou gaan meedingen naar de Oscar voor beste buitenlandse film en Otto van Job, Joris & Marieke wordt ingezonden in de categorie korte animatie. Deze uitverkiezing betekent overigens niet dat de films echt zijn genomineerd. Er volgt nu een lobbyperiode waarin EYE (waar de vroegere promotieorganisatie Holland Film in is opgegaan) de films zoveel mogelijk vertoont in New York en Los Angeles, de plekken waar de meeste Academy-leden met stemrecht resideren. Half januari maakt de Academy bekend of de Nederlandse kandidaten het de nominatielijst hebben gehaald. Those Who Feel the Fire Burning werd tijdens het Nederlands Film Festival al uitgebreid gelauwerd. De documentaire over het dagelijks leven van vluchtelingen aan de rand van Fort Europa kreeg twee Gouden Kalveren en de prijs van het Forum van de Regisseurs.

Het programma van IDFA (18 t/m 29 november) is bekend. Tijdens de 28ste editie zijn in totaal 319 films te zien, waarvan 78 wereldpremières. Van de themaprogramma’s spingt vooral Sounds Real in het oog, dat zich afspeelt in EYE. Dit programma, dat over geluid in de documentaire gaat, borduurt voort op Based on the Same Story uit 2013 en Framing Reality uit 2014, waarin de documentaire als filmvorm centraal stond.

Het grootste filmdoek van Nederland hangt in Vlissingen. In de Zeeuwse stad werd afgelopen week de nieuwe zaal van CineCity geopend. En die is groot. Er staan maar liefst 739 stoelen in. Het doek meet 24 bij 10 meter. Het verbouwde CineCity telt nu acht zalen met in totaal 1950 zitplaatsen.

Ik ben Alice
van Sander Burger heeft de Prix Grand Écran gewonnen op het filmfestival Pariscience 2015. Daarmee is de documentaire uitgeroepen tot beste wetenschapsfilm van het jaar. Eerder won Ik ben Alice, dat gaat over zorgrobots voor hulpbehoevende ouderen, de Eurekaprijs voor het bevorderen van wetenschappelijk inzicht voor een breed publiek.

De vorige maand failliet gegane distributeur A-Film had nog een aantal titels op de releaselijst staan, waaronder de horrorfilms Sneekweek en The Green Inferno. Producent Klaas de Jong van Sneekweek heeft laten weten al met diverse partijen in gesprek te zijn om zijn film begin 2016 toch gewoon uit te kunnen brengen. Remain in Light heeft zich ontfermd over The Green Inferno. De kannibalenhorrorfilm van Eli Roth zal vanaf 5 november in de bioscoop te zien zijn.

In januari 2017 valt het doek voor het Mediafonds, de instelling die jarenlang zorgde voor ondersteuning van kwalitatief hoogstaande Nederlandse producties. Maar de NPO heeft gegarandeerd in het gat te zullen springen en komt nu ook met een concreet plan. Vanaf het wegvallen van het Mediafonds stelt de publieke omroep jaarlijks 16,6 miljoen euro beschikbaar voor drama, documentaires en talentontwikkeling. Het budget van dit NPO Fonds komt ruwweg overeen met wat het Mediafonds te besteden had. NPO-bestuurder Shula Rijxman omschreef het beleid als volgt: ‘Ik zeg het expliciet: dit budget is beschikbaar voor alles behalve de gegarandeerd kaskrakers. De 16,6 miljoen euro komt dus bovenop de huidige 50 miljoen euro voor drama en documentaire.’

John Leddy, wie kent hem nog? De acteur die in de jaren tachtig een graag geziene gast was in de Nederlandse huiskamer als Koos Dobbelsteen in Zeg ‘ns Aaa is inmiddels 85 jaar oud maar acteert nog steeds, onder andere in hitserie Penoza. Nu heeft hij een belangrijke rol te pakken in Publieke Werken. In de verfilming van Thomas Rosenbooms geweldige roman over de bouw van het Amsterdamse Victoriahotel speelt Leddy een van de buren van hoofdpersonage Vedder (Gijs Scholten van Aschat). Publieke Werken gaat op 10 december in roulatie.

En weer een prijs voor Mea Dols de Jong. Dit keer is haar documentaire If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy een prijs gewonnen op het Internationale Filmfestival Message to Men in Sint Petersburg, het grootste documentairefestival in Rusland. Dols de Jongs afstudeerfilm was eerder al goed voor diverse Duitse prijzen en de prijs voor beste studentenfilm van het jaar.

Mees Kees op de planken is uitgeroepen tot publiekslieveling op het 38ste Lucas International Filmfestival in Frankfurt. Een eerdere film uit de Mees Kees-serie won ook al een prijs op dit festival. Eind december wordt Mees Kees-film nummer 4 in de bioscoop verwacht.

In de strijd om de VOD-bingewatcher gaat om het maken van populaire eigen content én om het binnenhalen van grote klassiekers. Op dat laatstgenoemde vlak heeft Videoland Unlimited een grote slag geslagen. Het Nederlandse VOD-platform heeft de exclusieve rechten weten te bemachtigen van alle 23 James Bond-films. Zeker met oog op de release van de nieuwe Bond-film Spectre op 29 oktober betekent dat winst ten opzichte van directe concurrent Netflix. De films zijn vanaf 14 oktober beschikbaar.

Roel Reiné is in Nederland bekend van Michiel de Ruyter maar maakt in de VS al jaren furore als regisseur van lowbudget actiefilms. Die gaan doorgaans direct naar de DVD-schappen maar nu wordt voor het eerst een film van Reiné uitgebracht in de Amerikaanse bioscoop. The Condemned II is het vervolg op The Condemned uit 2007, waarin een groep gevangenen elkaar in het kader van een tv-show op leven en dood moeten bevechten op een onbewoond eiland. Ook Michiel de Ruyter krijgt een Amerikaanse bioscooprelease.

Schone Handen, de thriller gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman van René Appel, heeft de status van Gouden Film bereikt. Meer dan 100.000 bezoekers wist de film van Tjebbo Penning te trekken. Hoofdrolspeler Jeroen van Koningsbrugge nam de onderscheiding in ontvangst op de set van zijn nieuwe programma Beste Kijkers.

Charlotte Rampling en Christoph Waltz worden extra in de schijnwerpers gezet tijdens de 28ste editie van de European Film Awards Ceremony, die op 12 december plaatsvindt in Berlijn. Rampling, die vijf keer is genomineerd voor een EFA en hem in 2003 won voor haar rol in Swimming Pool, krijgt een Lifetime Achievement Award. Tweevoudig Oscar-winnaar Christoph Waltz krijgt een European Achievement in World Cinema Award.