It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 23-12-2018
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

WAD, overleven op de grens van water en land

Gouden Film voor WAD, overleven op de grens van water en land. Nederland goed vertegenwoordigd in Berlinale. Brussel vernoemt straat naar Chantal Akerman. Achttien wereldpremières in Ammodo Tiger Short Competition van IFFR. Nog meer vuil over Harvey Weinstein komt naar buiten. En over Woody Allen. Gerard Soeteman oneens met Paul Verhoeven over invulling Benedetta. Filmzaal Paleis Soestdijk tijdens kerst open. Ralph Fiennes weer M in James Bond. Sexdagboek van Heleen van Royen wordt verfilmd. Fucking Cola wint hoofdprijs VERS Awards.

De meeste documentairemakers zijn al blij als ze een Kristallen Film krijgen. Maar Ruben Smit wist met De Nieuwe Wildernis al meer dan 400.000 bezoekers te trekken dus de verwachtingen voor WAD, overleven op de grens van water en land waren dan ook hoger gespannen dan gewoonlijk. De eerste natuurfilm over het waddengebied heeft inmiddels de grens van 100.000 bezoekers geslecht. Een Gouden Film dus.

Nederland is goed vertegenwoordigd in de 69ste editie van de Berlinale (7 tot en met 17 februari). Net als voorgaande jaren zijn het vooral jeugdfilms die prominent aanwezig zijn in de Generation-competitie. Mijn bijzonder rare week met Tess van Steven Wouterlood (Koningsdag) beleeft bijvoorbeeld zijn wereldpremière in Berlijn. Stupid Young Heart van Selma Vilhunen draait in de Generation 14 plus-sectie. Net als Goldie, de nieuwe film van Sam de Jong (Prins). Eerder werd al bekend gemaakt dat vier minoritaire coproducties zijn geselecteerd: A Tale of Three Sisters van Emin Alper, The Miracle of the Saragasso Sea van Syllas Tzournerkas, Hellhole van Bas Devos en Monos van Alejandro Landes.

In Brussel wordt er een straat vernoemd naar de in 2015 overleden Chantal Akerman. Akerman brak in 1975 door met Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles, dat algemeen gezien wordt als een meesterwerk. De Belgische filmmaker, die grote invloed heeft uitgeoefend op de avant-garde en feministische cinema, verhuisde al vroeg in haar carrière naar New York. Ze overleed in Parijs.

De selectie van de Ammodo Tiger Short Competition van het IFFR is bekend. Het gaat om 24 films, waarvan er achttien wereldpremières zijn. Een professionele jury kiest drie winnaars die elk €5000 krijgen. Zoals gebruikelijk zijn kunstenaars weer goed vertegenwoordigd. Van Simon Liu, Mike Hoolboom, Kevin Jerome Everson en Luke Fowler zijn eerder films te zien geweest in Rotterdam. Twee winnaars van 2018 keren ook weer terug: Sara Cwynar komt nu met Red Film en Daniel Jacoby presenteert Nehemias.

Er druppelt steeds meer nieuws naar buiten over de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. Een anonieme actrice, die zich onlangs heeft aangesloten bij de lange stoet vrouwen die zeggen seksueel te zijn misbruikt door de producent, verklaarde dat Weinstein had opgeschept over seks met Jennifer Lawrence. Terwijl hij zich aan haar opdrong verklaarde dat hij met Lawrence naar bed was geweest en dat ze mede daardoor een Oscar had gewonnen. Lawrence heeft in een verklaring laten weten nooit een seksuele relatie te hebben gehad met Weinstein maar dat zijn gepoch tekenend zijn voor de manier waarop hij jonge vrouwen onder druk zette.

Ook rond Woody Allen is de #MeToo-storm nog lang niet gaan liggen. Voormalig model Babi Christina Engelhardt verklaarde tegenover The Hollywood Reporter dat zij op 16-jarige leeftijd – de regisseur was zelf 41 – een relatie begon met Allen. Die zou acht jaar geduurd hebben.

Als de credits van Benedetta halverwege volgend jaar over het scherm rollen zal daar de naam van Gerard Soeteman aan ontbreken. De scenarist is het namelijk niet eens met de manier waarop regisseur Paul Verhoeven het verhaal over een lesbische non tijdens de Renaissance verfilmt. Verhoeven zou teveel de nadruk leggen op de seks. Soeteman, die met Verhoeven samenwerkte aan onder andere Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De Vierde Man en Zwartboek, heeft zichzelf van de aftiteling laten schrappen.

Wie nog een bijzonder familie-uitje zoekt voor tijdens de kerstvakantie kan dit jaar terecht in de filmzaal van Paleis Soestdijk. De filmzaal is gebouwd in de jaren dertig en vooral gebruikt door prins Bernhard. Vanaf 2020 wordt het paleis gerenoveerd en dit zou de laatste kans kunnen zijn de zaal in zijn huidige vorm te bezoeken. Er wordt aangeraden te reserveren.

Daniel Craig speelt toch nog een keer James Bond, ondanks zijn eerdere uitspraak dat hij eerder zijn polsen zou doorsnijden dan terugkeren in de rol van 007. En er zijn meer oude bekenden in de 25ste Bond-film die in februari 2020 in première gaat. Ralph Fiennes speelt weer de rol van M. Het zal de derde keer zijn dat Fiennes optreedt in een Bond-film. Ook Ben Whishaw (Q) en Naomi Harris (Eve Moneypenny) keren terug.

Sexdagboek van Heleen van Royen wordt verfilmd. Tegenover RTL Boulevard vertelde ze dat het geen pornoachtige film wordt maar een film over een schrijfster die een seksdagboek bijhoudt. Eerder werden Van Royens romans De gelukkige huisvrouw en De ontsnapping verfilmd.

De Gouden Appels zijn weer uitgereikt, voor de 22ste keer. De prijzen van de VERS Awards zijn bedoeld om jonge filmmakers te onderscheiden. De korte film Fucking Cola van Sophie van de Pol kreeg de Gouden Appel voor Beste Film, waar een geldprijs in de vorm van €10.000 productiebudget verbonden is. De prijs voor de beste cinematografie is gewonnen door Dubbel D van Sigit van ’t Schip. At Midnight Plays a Dance-tune van Tobias Cornelissen werd verkozen tot winnaar in de categorie Beste Montage.