It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

Blue Movie

Roemruchte blootfilm Blue Movie (1971) weer in de bioscoop. Oeuvreprijs voor Frans Weisz bij Shortcutz Awards. Tom Cruise maakt nog twee Mission Impossible-films. Acteursvakbond boos op Oscar-organisatie. NPO wil hervormen. Critics’ Choice Award voor Roma. Badhoevedorp krijgt hotel met bioscoopzaal. Kans op derde Gooische Vrouwen-film nihil. Miljoenste bezoeker voor Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.

‘Das Pornohaus von Amsterdam’ stond er in 1971 op de posters voor Blue Movie. Succes verzekerd met zulke reclame. Blue Movie van Wim Verstappen, Neerlands meest geruchtmakende blootfilm, trok ook in eigen land flink veel nieuwsgierig publiek. En afgelopen week, 47 jaar na de première, weer want op maandagavond vond in Eye de eerste voorstelling plaats van de gerestaureerde klassieker. De vertoning is onderdeel van het programma Restored & Unseen. Blue Movie vertelt het verhaal van Michael, die na vrijlating uit de gevangenis zijn Bijlmerflat verandert in een seksclub, en bevat een opmerkelijke rol van Carrie Tefsen, lang voordat ze een beeldbuisicoon werd als Mien Dobbelsteen.

Frans Weisz krijgt morgenavond een oeuvreprijs uitgereikt tijdens de zesde editie van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards. Zijn zoon, acteur Géza Weisz, zal hem de onderscheiding overhandigen. Daarnaast worden de jaarlijkse prijzen uitgereikt voor de beste korte films van het afgelopen jaar.

Sequelitis is een besmettelijke ziekte die ervoor zorgt dat 70% van het bioscoopaanbod bestaat uit een titel waar een cijfer achter staat, een prequel of een ander seriematig product. Tom Cruise draagt zijn steentje bij door aan te kondigen een zevende en achtste film te maken in de Mission Impossible-reeks. Christopher McQuarrie, ook verantwoordelijk voor deel 5 en 6, Rogue Nation en Fallout, tekent weer voor de regie. De eerste Mission Impossible film dateert van 1996 en in totaal heeft de serie $3,5 miljard opgebracht. Cruise rent dus nog wel even door.

De vakbond van Hollywoodacteurs ligt overhoop met de Academy of Motion Picture Arts and Science, de organisatie achter de Oscars. Die heeft namelijk bedacht dat acteurs die op 24 februari de felbegeerde beeldjes uitreiken niet als gastheer mogen optreden in andere prijzengala’s. Volgens berichten in vakblad Variety wordt er behoorlijk veel druk gezet, op het maffia-achtige af. De Academy heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Arjen Lubach legde in zijn uitzending van 18 november nog glashelder uit waarom het omroepbestel op de schop moet, te beginnen bij de publieke omroepen die zijn inziens een onnodige en inefficiënte laag zijn tussen de NPO en de productiebedrijven. NPO-voorzitter Shula Rijxman pleitte afgelopen week in haar nieuwjaarspeech ook voor verandering maar niet zo radicaal als Lubach. Zij wil de financiële afhankelijkheid van de sterk dalende STER-inkomsten afbouwen en dringt aan op meer samenwerking tussen omroepen. Ook moet de fixatie op ledenwerving, waar omroepen nu onevenredig veel tijd en geld aan besteden, verdwijnen. Rijxman: “Geef de bestaande omroepen, en dus ook de aspirant-omroepen WNL, PowNed en Human, een erkenning, ongeacht het ledenaantal en verlos ze zo van de noodzaak om veel geld te steken in ledenwerfcampagnes.” Zij staat een systeem voor waarbij “niet de grootte van de omroep telt, of het aantal leden, maar het beste programma.”

De juryleden van de Critics’ Choice Awards hebben Roma uitgeroepen tot beste film van 2018. De film van Alfonso Cuarón kreeg ook de prijs voor beste niet-Engelstalige film. Roma won eerder ook al de Golden Globe voor beste buitenlandse film en maakt grote kans op een Oscar.

Hotels met bioscopen zijn er al langer in Nederland. In 2014 opende er een JT Bioscoop in de Van der Valk van Hoorn. En komende week opent in Badhoevedorp het Corendon Village Hotel zijn eigen bioscoopzaal. Holland Film Nieuws weet te melden dat het gaat om een zaal met 75 stoelen waar nieuwe bioscoopfilms gedraaid zullen worden.

De kans op een derde Gooische Vrouwen-film is nihil. Dat zegt scenarioschrijver Frank Houtappels in een interview met De Telegraaf. Houtappels acht het concept na vijf seizoenen op tv en twee speelfilms wel helemaal uitgemolken. Het Linda de Mol-vehikel trok volle zalen en behoort tot de best bezochte Nederlandse films van de afgelopen jaren. De Mol speelt nu in April, May, June, dat eind 2019 uitkomt.

Nog geen twee maanden had Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald nodig om een recordaantal bezoekers te trekken. Op 14 november ging de film in première en afgelopen week kreeg de miljoenste bezoeker bloemen uitgereikt in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht. De film was vorig jaar de op twee na best bezochte film, na Bohemian Rhapsody en Mamma Mia! Here We Go Again.