It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

Baantjer het begin

Gouden Film voor Baantjer het begin. Avenger: Endgame staat nu tweede op lijst meest verdienende films ooit. Moord op Barry Cane na 34 jaar opgelost. Noorse prijzen voor Nederlandse jeugdfilms. Cannes sluit af met Hors normes. Darth Vader-kostuum onder de hamer. Financiering Dick Maas-documentaire rond. Idee voor Netflix-serie toch niet gejat. Woody Allen krijgt memoires niet gesleten. Nieuwe bioscoop voor Lelystad. Ondersteuning voor jeugddocu De Peperklip.

De derde Gouden Film van 2019 is een feit. Baantjer het begin heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken. De film met Waldemar Torenstra en Tygo Gernandt in de hoofdrol speelt zich af in de jaren ’80 als rechercheur De Cock op bureau Warmoestraat werkt. Er moet een moordzaak worden opgelost die leidt naar een mogelijke aanslag tijdens de kroning van prinses Beatrix.

Het zal niet lang meer duren voordat Avengers: Endgame het record van best verdienende film aller tijden overneemt van Avatar. De opbrengst in de internationale box office is binnen een maand na de première al voorbij de $2 miljard. De Marvel-film is daarmee de tweede film die dat lukt. De score van Titanic ($2,187 miljard) is inmiddels voorbijgestreefd maar er is nog zo’n $400 miljoen nodig om Avartar in te halen. Het gaat hier overigens om niet voor inflatie gecorrigeerde cijfers. Worden de inkomsten wel aangepast dan staat Gone With the Wind bovenaan met een opbrengst van $3,6 miljard.

Het heeft 34 jaar geduurd maar de moord op Barry Cane lijkt nu opgelost. De regisseur van tv-series als Dallas en The Incredible Hulk werd in 1985 gewurgd aangetroffen in de garage van zijn huis. Een cold case-team boog zich vorig jaar over DNA en vond een match met Edwin Hiatt, producent en regisseur. Hiatt was 18 jaar ten tijde van de moord en was in die tijd naar eigen zeggen “in de ban van drank en drugs” en kan zich niets herinneren.

De Nederlandse kinderfilm blijft het goed doen op internationale festivals. Naast de EFA Young Audience Award voor Vechtmeisje vielen afgelopen week ook Kapsalon Romy van Mischa Kamp en Mijn bijzonder rare week met Tess in de prijzen. Dit gebeurde op het International Children’s Film Festival in de Noorse stad Kristiansand. De films wonnen respectievelijk de prijs voor beste Europese jeugdfilm van het jaar en de prijs van de Kinderjury van de Stad. Mijn bijzonder rare week met Tess is vanaf 4 juli te zien in de Nederlandse bioscoop. Kapsalon Romy gaat op 2 oktober in roulatie.

De slotfilm van Cannes is bekend. Het belangrijkste filmfestival ter wereld, dat aanstaande dinsdag van start gaat, sluit op 25 mei af met Hors normes. De film van Olivier Nakache en Éric Toledano is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over twee vrienden die onafhankelijk van elkaar non-profitorganisaties oprichten voor autistische kinderen.

Bent u een diehard Star Wars-fan en heeft u nog een paar miljoen werkeloos op de bank staan? Dan biedt de veiling van filmmemorabilia binnenkort in Los Angeles een buitenkansje. Onder de hamer gaat het 17-delige pak van ultraschurk Darth Vader. Het door John Mollo ontworpen kostuum, dat gedragen is tijdens The Empire Strikes Back (1980), moet tussen de $1 en $2 miljoen opbrengen.

De vlag kan uit bij producent Jan Doense en regisseur Jeffrey De Vore. Hun crowdfunding voor de documentaire over het leven en werk van Dick Maas is succesvol. Het beoogde bedrag van $25.000 is binnen en de teller loopt zelfs door richting 150% van het doelbedrag. De werktitel van de film is Boodschappen doe je bij Albert Heijn, naar een bekende uitspraak van de Flodder-regisseur.

Lang was Charlie Kessler ervan overtuigd dat de Netflix-serie Stranger Things gebaseerd was op zijn idee voor de korte film Montauk. De broers Matt en Ross Duffer, makers van Stranger Things, zouden zijn pitch hebben gehoord op een feestje in 2014 en ermee aan de haal zijn gegaan. Maar twee dagen voordat de rechtszaak over de diefstal van start zou gaan heeft Kessler zijn klacht ingetrokken. Onbekend is of er een compensatieregeling is getroffen of dat Kessler inzag dat zijn zaak weinig kans van slagen had.

Woody Allen is de paria van Hollywood sinds er verhalen rondspoken over zijn misbruik van dochter Dylan Farrow toen ze een kind was. Niemand wil nog films met hem maken – zo verscheurde Amazon een contract voor vier films. En de reputatieschade laat zich nu ook voelen buiten de filmwereld. Allen wil zijn memoires uitbrengen maar geen uitgeverij wil er zijn vingers aan branden.

De bouwwoede in de bioscoopsector lijkt een beetje te zijn gaan liggen. Maar in Lelystad is blijkbaar nog ruimte voor extra zalen. Volgens Omroep Flevoland krijgt de stad een nieuwe bioscoop met drie tot vijf zalen. Wie het complex gaat exploiteren is nog niet duidelijk. De bouw start naar verwachting in 2020.

De Peperklip van Shamira Raphaëla is de eerste jeugddocumentaire die is geselecteerd voor een realiseringsbijdrage in het kader van DOK Junior. DOK Junior is een nieuw samenwerkingsproject van het Filmfonds, omroep HUMAN, Cinekid en IDFA en is gericht op de ontwikkeling, realisering en distributie van lange jeugddocumentaires. De Peperklip gaat over vier tieners die wonen in het gelijknamige woonblok in Rotterdam-Zuid. De bijdrage bedraagt €220.000.