It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 01-06-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Rocketman

Elton John boos over knippen in Russische versie Rocketman. The Atomic Soldiers opgepikt door Amerikaans platform. From the Snow-Covered Hill grote winnaar Tilburg Film Festival. Marwan Kenzari gecast voor actiefilm met Charlize Theron. Harvey Weinstein wil schikken voor $44 miljoen. Disney en Netflix overwegen boycot Georgia om anti-abortuswetgeving. Acht korte films geselecteerd voor realiseringsbijdrage.

De Russsische censor laat weer eens van zich horen. Er is flink geknipt in Rocketman, de biopic over Elton John. Scènes met seks, kussende mannen of drugsgebruik zijn niet te zien in de Russische bioscoopzaal. Elton heeft laten weten not amused te zijn. “Het is een trieste weerspiegeling van de verdeelde wereld waarin we nog steeds leven en hoe het nog steeds zo wreed kan zijn om de liefde tussen twee mensen niet te accepteren”, liet hij weten via Twitter. Volgens Russische bronnen gaat het om vijf minuten verwijderd materiaal. Ook de tekst aan de einde van de film, waarin wordt verteld dat de zanger samen met zijn man kinderen opvoedt, is geschrapt. Het is in Rusland officieel verboden “een homoseksuele levensstijl te promoten”.

The Atomic Soldiers van Morgan Knibbe is opgepikt door mediaplatform The Atlantic. De korte documentaire, die vorig jaar een Gouden Kalf won, gaat over de laatste overlevenden van Amerikaanse atoomproeven in de jaren vijftig. The Atlantic exploiteert behalve een streamingdienst ook een website en tijdschrift.

From the Snow-Covered Hill van Matty Jorissen en Wijnand Driessen was de grote winnaar van het Tilburg Film Festival, dat afgelopen weekend zijn tweede editie beleefde. De animatiefilm won drie van de twaalf prijzen: voor beste regie, beste muziek en de talent award voor veelbelovende maker. De film gaat over Will, die op jonge leeftijd op kostschool gaat, lijdt onder pesterijen en vriendschap sluit met een vogeltje.

Marwan Kenzari lijkt definitief zijn plek te hebben gevonden in Hollywood. De Nederlandse acteur die onder andere te zien was in Wolf wordt door Amerikaanse critici al steevast ‘hot Jafar’ genoemd, naar de rol die hij speelt in de Disney-remake van Aladdin. Die persaandacht heeft vast geholpen bij de auditie voor The Old Guard waarin hij naast Charlize Theron speelt. De film is gebaseerd op het stripboek van dezelfde naam en gaat over een kleine groep onsterfelijke soldaten die er na een paar eeuwen achter komen dat er nog een onsterfelijke vrouw rondloopt op aarde.

Minimaal $44 miljoen. Dat is het bedrag dat genoemd wordt in verband met de schikking die Harvey Weinstein wil treffen met de vrouwen die hem aanklagen voor seksueel misbruik. Van het bedrag dat The Wall Street Journal naar buiten bracht zou $30 miljoen bedoeld zijn voor de slachtoffers. De rest moet de juridische kosten dekken. Ashley Judd en Rose McGowan, twee van de slachtoffers die in 2017 de #MeToo-beweging aanzwengelden, hebben al aangegeven niet te willen schikken.

Nog even en er worden geen films meer gemaakt in het Trumpiaanse ‘fly-over country’ in het zuiden van de Verenigde Staten. De draconische anti-abortuswetten die er de laatste tijd zijn voorgesteld – een compleet terugdraaien van het Roe vs Wade-arrest uit 1973 – doen steeds meer filmbedrijven besluiten geen zaken meer te doen in deze staten. Netflix overweegt volledig te stoppen met opnames in Georgia. Disney-topman Bob Iger heeft zich daar nu bij aangesloten. Disney nam in Georgia onder andere Black Panther en Avangers: Endgame op. Er zijn in total 92.000 mensen actief in de filmindustrie van de staat.

Acht korte fictiefilms zijn door het Nederlands Filmfonds geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal €40.000. Het gaat om: A Holiday from Mourning, Beter Alleen, Birdland, Cargo, Landschap met twee eiken, Marlon Brando, Scooters en Voor het slapen gaan. In de afgelopen vier jaar werden 33 korte films via deze regeling ondersteund.