It’s a wrap

En verder in het nieuws deze week

  • Datum 01-12-2018
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Hoofdprijs voor Rafaël in Brussel. Midi Z maakt thriller gebaseerd op Weinstein-schandaal. The Wizard of Oz meest invloedrijke film volgens wetenschappers. Natalie Portman weer Padmé in nieuwe Star Wars-film. Goud voor Sinterklaasfilm. Nieuwe IFFR-titels bekend gemaakt. Director’s cut nieuwe Von Trier-film zorgt voor opschudding in VS. Ereprijs European Film Awards voor Costa-Gravas.

Rafaël heeft de hoofdprijs gewonnen van het Internationale Filmfestival van Brussel. De film van Ben Sombogaart over een Tunesische man die de Middellandse Zee oversteekt om bij zijn Nederlandse echtgenote te zijn, was ook de openingsfilm van het festival. De toekenning van Le Grand Prix de Jury was unaniem.

De eerste ‘Weinstein-film’ is binnenkort een feit. Nina Wu is geïnspireerd op het schandaal rond de Hollywood-producent die zijn handen niet thuis kon houden en zijn ontmaskering die de #MeToo-beweging in gang zette. Regisseur is Taiwanese Midi Z, die eerder Return to Burma, The Road to Mandalay en de documentaire 14 Apples maakte. Nina Wu is een psychologische thriller over een jonge actrice die wordt vernederd door een regisseur, verlaten door haar agent en verhinderd door haar assistent. De release van de film staat gepland voor volgend jaar herfst.

De wetenschap is eruit: The Wizard of Oz is de invloedrijkste film aller tijden. Volgens onderzoek gedaan aan de Universiteit van Turijn laat de musical uit 1939 Star Wars (1977), Psycho (1960) en King Kong (1933) achter zich. Het begrip ‘invloedrijk’ werd gedefinieerd als ‘het aantal verwijzingen die in films onderling worden gemaakt’. Met behulp van een algoritme werden 47.000 titels uit de Internet Movie Database (IMDb) bestudeerd. Meer dan drieduizend films en tv-programma’s blijken te verwijzen naar The Wizard of Oz. De onderzoekers voorzagen de uitkomst wel van een kanttekening: IMDb is behoorlijk westers georiënteerd waardoor films uit India, Nigeria of andere belangrijke filmproducerende landen onderbelicht zijn gebleven.

Geruchten gaan dat Natalie Portman opnieuw de rol van Padmé Amidala op zich zal nemen in het volgende Star Wars-avontuur. Het gaat om Episode IX, die geregisseerd zal worden door J.J. Abrams. George Lucas is overigens ook nog actief in het Star Wars-universum. Hij gaat volgend jaar een Obi-Wan Kenobi-film draaien in Ierland.

De moedeloos stemmende zwarte pietendiscussie staat het succes van Sinterklaasfilms niet in de weg. Sinterklaas en de vlucht door de lucht heeft de status van Gouden Film behaald. De film van Armando de Boer, regisseur van twee eerdere Sinterklaasfilms, deed er zes weken over om meer dan 100.000 bezoekers te trekken. Dit is de tiende film die dit jaar goud wordt.

Het IFFR heeft weer wat titels van haar 2019-editie bekend gemaakt. In het Limelight-programma kunnen we in ieder geval de wereldpremières verwachten van The Beast in the Jungle van Clara van Gool en Beats van Brian Welsh. Ook geselecteerd zijn: A Land Imagined van Yeo Siew Hua, Rojo van Benjamin Naishtat en Rafiki van Wanuri Kahiu. Een opmerkelijk filmproject dat op de Cinemart wordt gepresenteerd is Climax van Gaspar Noé, dat nu al spraakmakend wordt genoemd.

Lars von Trier is altijd goed voor een schandaaltje. Zo ook bij de Amerikaanse première van zijn nieuwe film The House That Jack Built. Het bloederige verhaal over een seriemoordenaar in de jaren ’70 was nog niet langs de filmkeuring gegaan voordat het afgelopen woensdag eenmalig werd vertoond in geselecteerde theaters in ruim honderd steden. En dat mag niet volgens de Motion Picture Association of America (MPAA). Het ging bovendien om de director’s cut, die nog gruwelijker is dan de R-rated versie die vanaf 14 december in bioscopen draait. Welke boete de distributeur krijgt opgelegd wordt later bekend gemaakt.

De Nederlandse VOD-markt is aan het stabiliseren. Dat blijkt uit een rapport van Telecompaper. Zo’n 85 procent van de markt wordt gedomineerd door drie spelers: Ziggo, KPN en Netflix. De overige 15 procent wordt verdeeld onder 25 andere aanbieders, waaronder Film1, Pathé Thuis en Videoland. Nederlanders maken overigens vooral gebruik van maand- en jaarabonnementen. Betalen per titel is een stuk minder populair en is goed voor slechts 2 procent van de totale tv- en video-omzet.

The Deserted, de allereerste VR-productie van Tsai Ming-liang, is vanaf 10 januari te zien in EYE Filmmuseum. De Taiwanese ‘Second New Wave’ filmmaker behandelt in zijn nieuwe werk een bekend thema: eenzaamheid. In The Deserted zien we een man die herstelt van een ziekte in een vervallen appartement in de bergen en wiens enig contact een vis in de badkuip is. De man wordt gespeeld door Tsai’s vast acteur Lee Kang-sheng. The Deserted was geselecteerd voor de VR-sectie van het filmfestival van Venetië. In EYE wordt de VR-productie gepresenteerd naast een compleet overzicht van Tsai’s films, inclusief zijn nieuwste documentaire Your Face. De gerestaureerde versies van Rebels of the Neon God, Vive l’Amour en The River worden landelijk uitgebracht.

Over twee weken worden de European Film Awards uitgereikt in Sevilla. Dan wordt ook voor de vijfde keer een ereprijs worden uitgereikt. Na Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Michael Caine en Andrezj Wajda krijgt nu Costa-Gavras gelauwerd worden om zijn buitengewone prestaties als regisseur. De Grieks-Franse filmmaker maakte vanaf 1965 ruim twintig films, die vaak een sterk politieke inslag hebben. Voor de thriller Z (1969) ontving hij twee prijzen tijdens het filmfestival van Cannes en twee Oscars. Daarnaast won hij onder andere een Gouden Beer voor Music Box (1989), een César met Amen (2002) en een Gouden Palm voor Missing (1981).