Ik ben geen robot grote win­naar DDG Awards 2024

Ik ben geen robot

Op dinsdagavond zijn in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de jaarlijkse DDG Awards uitgereikt. Er waren elf categorieën waarin filmmakers werden beoordeeld door vakgenoten. De enige film die meer dan één prijs won, was Ik ben geen robot.

Ik ben geen robot van Victoria Warmerdam won in de categorie ‘korte fictie’, maar kreeg daarnaast de DDG Grand Prix. Aan deze hoofdprijs is een bedrag van €5000 verbonden, dat beschikbaar is gesteld door Stichting VEVAM Fonds. Het zijn niet de eerste onderscheidingen voor Ik ben geen robot. Bij de uitreiking van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards, waar de kortfilm acht keer genomineerd was, was het drie keer raak.

Ik ben geen robot gaat over een jonge muziekproducent die na een aantal mislukte pogingen om een captcha (test die een mens van een robot moet onderscheiden) in te vullen, op zoek gaat naar de vraag of zij wellicht echt een robot is, en gekocht door haar vriend.

De jury van de DDG Awards noemt Victoria Warmerdam “een regisseur en schrijver die al jaren met een volstrekt eigenzinnige signatuur films maakt en op verrassende, hilarische en tot nadenken stemmende wijze thema’s weet te signaleren die direct raken aan wat in onze maatschappij leeft.”

Alle winnaars op een rij:
Animatie: Wander to Wonder (Nina Gantz)
Commercial: Zeeman – A man’s world (Juul Op den Kamp)
Digital Storytelling: De jurk en het scheepswrak (Arnold van Bruggen, Thomas Lievestro)
Documentaire: De bezette stad (Steve McQueen)
Dramaserie: Lampje (Margien Rogaar)
Korte Documentaire: Mijn vader Nour en ik (Wiam Al-Zabari)
Korte Fictie: Ik ben geen robot (Victoria Warmerdam)
Podcast/Radio: De erfenis (AudioCollectief SCHIK)
Speelfilm: Sweet Dreams (Ena Sendijarevic)
Documentaireserie: Onze man bij de Taliban (Roel van Broekhoven)
Televisieprogramma: De Avondshow met Arjen Lubach (Jan Gistsels, Henk van Engen, Juliet Brouwer, Marnix Kaart, Gerben van den Hoven)