Animatiefestivals HAFF en KLIK! samen verder

Het Holland Animation Film Festival en KLIK! gaan fuseren. De animatiefestivals in Utrecht en Amsterdam denken samen sterker te staan. De komende twee jaar worden de festivals nog georganiseerd onder eigen naam en in twee steden. Daarna worden ze samengevoegd tot één organisatie. In januari wordt meer bekend gemaakt over de programmering.

“De wens om samen te gaan bestond al langer”, stelt Peter Lindhout, interim-directeur van het HAFF. “Maar je schuift niet zomaar twee organisaties, met een eigen cultuur en geschiedenis, in elkaar. Bovendien heeft het HAFF verplichtingen richting de stad Utrecht en KLIK! in Amsterdam. We moeten de plannen zoals ze er voor deze kunstenplanperiode liggen, gewoon uitvoeren. Pas vanaf 2021, als de nieuwe periode ingaat, kunnen we echt door als één organisatie.”

De fusieplannen zijn in een stroomversnelling gekomen doordat Gerben Schermer, oprichter en directeur van het HAFF, begin dit jaar vertrok na een conflict over de financiën. Schermer was het boegbeeld van het HAFF sinds 1985. De 21ste editie ,die gepland stond voor maart, werd afgeblazen. “Toen werd snel duidelijk dat HAFF zou verhuizen naar het najaar. En dan is samenwerken met KLIK! voor de hand liggend.”

HAFF slaat in 2018 een jaartje over en gebruikt de tijd om plannen en programmering te ontwikkelen voor volgend jaar. In januari hoopt Lindhout meer te kunnen delen over de inhoud. De komende twee edities staan in het teken van wederzijds aftasten en experimenteren. “We moeten kijken hoe het werkt, ook met die twee locaties. Ook moeten we nadenken over de naam waaronder we verdergaan. Maar iedereen wil dit. Subsidiënten en de animatie-industrie staan positief tegenover de fusie van de festivals. Het is een bundeling van talent en financiële slagkracht.”