Grote namen in jury Venetië

  • Datum 11-07-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Juryvoorzitter Darren Aronofsky

Juryvoorzitter Darren Aronofsky krijgt begin september gezelschap van een aantal bekende namen op het filmfestival van Venetië. Na de ophef van vorig jaar is de samenstelling van de jury een gevoelig onderwerp.

Dat regisseur Darren Aronofsky (Black Swan) dit jaar juryvoorzitter is op het filmfestival van Venetië wisten we al. Inmiddels zijn ook de namen van de overige juryleden bekend. Het gaat om de Franse regisseur André Téchiné (Les roseaux savages), voormalig Talking Heads-zanger David Byrne, de Amerikaanse regisseur Todd Haynes (I’m Not There), de Italiaanse regisseur Mario Martone (L’amore molesto), de Finse videokunstenares Eija-Liisa Ahtila en de veelbelovende Italiaanse actrice Alba Rohrwacher (De eenzaamheid van de priemgetallen).

De selectie van de juryleden ligt gevoelig na de ophef rond de jury van de vorige editie van het festival. Juryvoorzitter Quentin Tarantino kwam vorig jaar onder vuur te liggen in de Italiaanse pers toen hij prijzen uitdeelde aan voormalige geliefde Sofia Coppola, goede vriend Alex de la Iglesia en leermeester Monte Hellman. De rel was compleet toen de Italiaanse minister van Cultuur Sandro Bondi zich in de discussie mengde. Hij hekelde het feit dat er geen enkele Italiaanse film in de prijzen was gevallen en noemde Tarantino een vertegenwoordiger van "een cultuur van elitisme, relativisme en snobisme". Bondi beloofde zich bij de volgende editie persoonlijk met de samenstelling van de jury te zullen bemoeien.

Die voorgenomen staatsbemoeienis met het festival kwam Bondi zowel binnen als buiten Italië op forse kritiek te staan. De minister kwam in verdere problemen toen twee muurtjes in Pompeii instortten nadat hij op het onderhoud had bezuinigd. In maart van dit jaar trad Bondi af. Zijn opvolger Giancarlo Galan is vooralsnog beduidend minder uitgesproken. Met de opname van buitenlandse prominenten in de jury kiest de festivalorganisatie duidelijk voor het vertrouwde recept en is definitief uitgesloten dat Silvio Berlusconi indirect de Gouden Leeuw uitreikt.

Erik Schumacher