Go Short maakt winnaars bekend

Marlon Brando

Kortfilmfestival Go Short maakte gisteren haar winnaars bekend. Vincent Tilanus won de Nederlandse competitie met Marlon Brando. Net als voor de drie winnaars in de Europese competitie is dat een springplank richting de BAFTA’s en Oscars.

Voor de dertiende maal werden gisteravond de Go Short Awards uitgereikt, dit jaar via een online liveshow. Sinds 2017 is het festival, als enige in Nederland, opgenomen in de lijst van zogenaamde Oscar Qualifying Festivals. Winnaars op deze kortfilmfestivals komen automatisch op de longlist voor de korte-film-categorieën bij het prestigieuze filmprijzengala van de Academy Awards. Ook voor de Britse tegenhanger, de BAFTA’s, levert Go Short een kwalificatie op.

Winnaar van de Nederlandse competitie, waarvoor in totaal 250 films waren ingezonden en 18 titels werden geselecteerd, was Marlon Brando van Vincent Tilanus. De prijs is goed voor €.5.000. ‘Een liefdesfilm over vriendschap’, noemde Filmkrant-medewerker Alexander Zwart die film in zijn interview met TilanusMarlon Brando werd vorig jaar al geselecteerd voor de Semaine de la Critique van het filmfestival van Cannes, dat echter uiteindelijk niet doorging. Een special mention in de Nederlandse competitie ging naar Sebastian Mulder voor Naya, een documentaire die de bijzondere reis van een wolf vastlegt.

In de Europese competitie werden drie prijzen uitgereikt. Als beste animatiefilm werd Friend of a Friend van Zachary Zezima gekozen. De prijs voor beste documentaire ging naar het persoonlijke videodagboek This Day Won’t Last van de Tunesisch-Belgische regisseur Mouaad El Salem. En Dustin van de Franse filmmaker Naïla Guiguet won de prijs voor beste fictiefilm. Alle winnaars ontvangen, naast de Oscar-kwalificatie, een geldbedrag van €1.500. Datzelfde bedrag ontving de winnaar van de Encouragement Award in de studentencompetitie. Die ging naar Under Control van de Finse Ville Koskinen.

Behalve voor de Oscars en BAFTA’s stuurt Go Short ook een film in voor de European Film Awards. Daarvoor is de keuze van de jury gevallen op de animatiefilm The Natural Death of a Mouse van Katharina Huber. De laatste prijs van het festival moet overigens nog uitgereikt worden. Dat is de publieksprijs, en die volgt pas na het einde van het festival, dat nog loopt tot en met zondag 25 april.