Focus: Vier keer Movies That Matter en Pakhuis de Zwijger online

Little Germans

Het Movies That Matter Film Festival is één van de vele festivals die zijn afgelast. Als pleister op de wonde was een deel van het programma vorige maand online te zien. Maar ook nu zit Movies That Matter niet stil. Vanaf vandaag zet het festival in samenwerking met Pakhuis de Zwijger vier keer wekelijks een film online gevolgd door een verdiepingsprogramma met filmmakers en gasten. De documentaire Little Germans opent de reeks, morgenavond om 8 uur gevolgd door een verdiepingsprogramma.

Kinderen kunnen hun ouders niet kiezen. Ze groeien op in het milieu waarin ze geboren worden. Dat kan dus ook in een omgeving van extreemrechts en neonazi’s zijn. In Little Germans onderzoekt documentairemaker Mohammad Farokhmanesh de invloed van opgroeien in zulke families. Hij doet dat aan de hand van interviews met leden van (ultra)rechtse bewegingen als Pegida. Openhartig vertellen de geïnterviewden over hun opvoeding, waarin het accent lag op discipline, nationalisme en trots op het Duitse verleden. Vanuit het oogpunt van hun ouders een geslaagde opvoeding, want veel geïnterviewden zien het huidige Duitsland als een ruggengraatloos land dat vernietigd moet worden, waarna op de resten een glorieus Duitsland kan worden herbouwd. Naast deze interviews bevat de film animatiebeelden.  Little Germans, dat een verhelderend beeld geeft van de invloed van opvoeding, is vanaf vandaag online te zien. Morgenavond om 8 uur praten regisseur Farokhmanesh, kenner  van extreemrechts gedachtegoed Nikki Sterkenburg en hoofdredacteur Duitslandweb Wiebke Pittlik online over de film en het radicaalrechtse denken.

Over de (on)mogelijkheid om westerse clichébeelden over Afrika (het woord is op zichzelf al een nietszeggende generalisering) gaat het in Stop Filming Us, dat in de dagen rond 19 mei is te zien. In de documentaire stelt regisseur Joris Postema westerse percepties van het leven in de Democratische Republiek Congo aan de orde. Kan een westerse filmmaker iets van de waarheid vangen over dit complexe land? Of veroorzaken zijn ‘goede bedoelingen’ alleen maar verwarring, schade en frustratie? Op 19 mei praat Postema om 8 uur ‘s avonds in het onlineverdiepingsprogramma er uitgebreid over.

In de dagen rond 26 mei kunnen we online kijken naar Even After Death. De film van Douglas Herman is een even poëtisch als treurig eerbetoon aan de vluchtelingen die verdronken in hun poging om Europa te bereiken. Aan het woord komen onder andere een Griekse lijkschouwer, die de identiteit van verdronken vluchtelingen probeert vast te stellen, en een schipper, die reddingsoperaties uitvoerde op zee. Ook bevat de film door vluchtelingen gemaakte beelden van hun gevaarlijke overtocht naar Europa. Op 26 mei om 8 uur ’s avonds praat regisseur Herman over de totstandkoming van de film.

De dagen rond 2 juni staat Winter Journey van filmmaker Anders Ostergaard op het onlineprogramma. De film draait het om het leven van de ouders van radiopresentator Martin Goldsmith die als jonge Joodse musici in de jaren dertig in nazi-Duitsland lang bleven doorspelen voordat ze het land ontvluchtten. De kritische gesprekken die Goldsmith met zijn vader voerde – waarom bleef hij doorspelen in Duitsland? – worden nagespeeld met Bruno Ganz in de vaderrol. Op 2 juni 8 uur ’s avonds een onlinegesprek met regisseur Anders Ostergaard.

Movies That Matter x Pakhuis de Zwijger online (moviesthatmatter.nl)