Filmdienst MUBI op de schop

  • Datum 03-07-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Streamingdienst MUBI, dat zich sinds 2008 profileert als de online videotheek voor de fijnproever, gaat minder films aanbieden voor minder geld. Het huidige verdienmodel blijkt niet rendabel.

Klanten van MUBI hebben nu nog onbeperkt toegang tot een catalogus met meer dan 1000 klassiekers en filmhuisfilms. Daarnaast is het voor niet-abonnees mogelijk om losse films te huren. In het nieuwe systeem biedt de website elke dag één nieuwe titel aan. Deze films blijven een maand lang beschikbaar, waardoor er een vlot wisselende database van 30 films overblijft. Het abonnementsgeld gaat wel omlaag, van €7,99 naar ongeveer €3,50 per maand. Het sociale netwerk, de eigen imdb-achtige filmdatabase en weblog The Notebook blijven voorlopig bestaan.

Op een conferentie in Londen vertelde oprichter Efe Çakarel onlangs over de problemen die hij ondervindt met internationale rechtenkwesties: "Sky (een Brits mediabedrijf, red.) heeft harde afspraken met de studio’s en beperkt het aantal films dat online mag worden aangeboden. Vorige week was in Turkije The Artist de ‘film van de dag’, het kan nog wel twee jaar duren voordat die film in Groot-Brittannië te zien is bij LoveFilm, Netflix of MUBI."

De nieuwe MUBI-opzet werd twee maanden geleden geïntroduceerd bij de lancering van de filmdienst in Turkije. Over een paar weken stappen de klanten van Groot-Brittannië over op het nieuwe systeem. "Helaas kost het op gang houden van het pay-per-view-systeem te veel werk en geld", zo laat een medewerker op het klantenservicegedeelte van de MUBI-site weten.

In Cannes maakte Efe Çakarel bekend met het nieuwe verdienmodel deze zomer ook Noorwegen, Zweden en Denemarken te willen veroveren. In 2013 gaan Rusland, Polen, Mexico, Brazilië en China over. Over de Nederlandse situatie is nog niets bekend.