Felix de Rooy krijgt Gouden Kalf voor de Filmcultuur

Felix de Rooy

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur gaat dit jaar naar Felix de Rooy. Bij het grote publiek is de van oorsprong Curaçaose De Rooy misschien niet zo bekend, maar hij werkte als art director met Spike Lee, regisseerde zelf meerdere films en acteerde onder andere in Buladó (2020).

Felix de Rooy (1952) werd opgeleid aan de Vrije Academie van Psychopolis in Den Haag, in een tijd dat er nog weinig makers uit de Antillen en Suriname in Nederland actief waren. Vervolgens studeerde hij filmregie aan de universiteit van New York. Tijdens die Amerikaanse periode trad hij op als art director voor Spike Lee’s korte film Joe’s Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads (1983).

In de films die hij vervolgens zelf maakte, speelt zwarte identiteit, queerness en het koloniaal verleden altijd een belangrijke rol. Hij debuteerde in 1984 met Desiree en maakte daarna onder andere Almacita di desolato (1986), over de schoonheid van de Antilliaanse natuur, en Ava & Gabriel – un historia de amor (1990), waarin een Curaçaose schilder een zwarte onderwijzeres model laat staan als de maagd Maria. De Rooy acteerde ook zelf, meest recent nog in Buladó, waar hij de rol van invoelende grootvader speelde.

De Rooy is een multi-talent en een culturele alleseter. Behalve als filmmaker en acteur verdiende hij zijn sporen als theatermaker en beeldend kunstenaar. Ook heeft hij spraakmakende tentoonstellingen gemaakt, waarvan Zwart over Wit (1989) in het Tropenmuseum indruk maakte als een van de eerste presentaties waarin witte raciale vooroordelen vanuit een zwart perspectief aan de kaak werden gesteld.

Na een periode van relatieve stilte is er de laatste jaren sprake van een herontdekking van De Rooys werk. Het Stedelijk Museum Amsterdam wijdde vorig jaar de overzichtstentoonstelling Apocalypse aan zijn vijf decennia omspannende kunstoeuvre. In dezelfde periode bracht Filmmuseum Eye onder de titel The Museum of My Mind zijn filmwerk onder de aandacht. Tijdens de aanstaande editie van het Nederlands Film Festival wordt de korte documentaire Nomade in niemandsland vertoond, een portret van De Rooy door Hester Jonkhout.

Felix de Rooy is de 39ste ontvanger van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur, dat wordt jaarlijks tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt aan personen of instanties die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Onder de eerdere winnaars bevinden zich onder andere Burny Bos, Willeke van Ammelrooy, Fons Rademakers, Jeroen Krabbé en Johan van der Keuken. Vorig jaar ging het Gouden Kalf voor de Filmcultuur naar Digna Sinke.