EYEwalk: op stap met Dolfje en Darth Vader

  • Datum 09-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een kleine wandeling door de filmgeschiedenis. Hebben ze bij EYE soms een tijdmachine in huis gehaald? Daar lijkt die nieuwe attractie voor kinderen, de EYEwalk, wel een beetje op.

Doe die EYEwalk maar eens. Zet de koptelefoon op, pak de EYEwalk-tablet en ga op de startstip middenin het EYE-gebouw staan. Kijk om je heen. Nog niets bijzonders, gewoon de vertrouwde witte wanden en gangen. Maar hou nu de tablet stevig met beide handen recht voor je neus en druk op start. Het schermpje verandert in een magisch venster. Als je erdoor kijkt zie je nog steeds hetzelfde EYE-gebouw, maar de ruimte is nu bevolkt met allerlei filmfiguren.

Draai je tablet wat naar links. Daar op die witte wand verschijnt plotseling een schimmenspel, een soort film uit de tijd dat film nog moest worden uitgevonden. Twee rare snuiters met grote pijlen duiken op en wijzen de weg. Wandel met ze mee. In je tovervenster zie je dat je het zaaltje binnenstapt waar juist de allereerste filmvoorstelling uit de geschiedenis wordt gegeven. Mensen kijken vol verbazing naar een filmpje van een rijdende trein. In een andere hoek zie je het kleurige spektakel van de eerste maanreisfilm. Dat is meer dan honderd jaar geleden. Op een klapstoeltje staat de naam van de regisseur: Méliès.

Dolfje Weerwolfje is er ook, maar als je de tablet laat zakken om hem een hand te geven is hij weer verdwenen. Toch geeft dat tovervenstertje je het gevoel dat je hem echt ontmoet. Richt omhoog, bovenaan de trap staat Darth Vader uit Star Wars. Hij vraagt je om mee te komen. Dan kan nog spannend worden…

Na een goed kwartier is de verrassingtocht afgelopen. Het groepje kinderen dat het bij deze eerste presentatie heeft mogen uitproberen is tevreden. Ze knikken enthousiast bij de vraag of dit geschikt is voor hun verjaarsfeestje. Bor (9) vond het leuk om te zien hoe een scène uit Dolfje Weerwolfje met een green screen wordt opgenomen. Darth Vader kende hij al, maar Nosferatu nog niet. Tika (11) vind dat je echt het gevoel kreeg in dezelfde ruimte rond te lopen als die filmfiguren. De Shining-tweeling was best een beetje griezelig, net als de schaduwen van Nosferatu op de witte wanden van EYE, maar al te eng werd het niet. Het was grappig dat Darth Vader en Obi-Wan samen gingen lunchen, merkt Bor nog op. Minder onder de indruk zijn ze van de poging er een interactief tintje aan te geven. Veel te makkelijke opdrachten, is de mening.

Eerder kregen de aanwezigen al uitgelegd dat EYE zich voor dit evenement heeft laten inspireren door de videowalk Alter Bahnhof op de kunstmanifestatie Dokumenta in Kassel. De EYEwalk is ontwikkeld als een activiteit die kinderen aan de filmgeschiedenis laat ruiken. En passant zien ze ook wat films spannend of griezelig maakt. Een bescheiden kijkje achter de schermen. De in het EYE-gebouw opgenomen film die tijdens de wandeling op de tablet wordt afgespeeld is geen echte augmented reality, maar roept wel hetzelfde gevoel op.

De EYEwalk eindigt met het opnemen van een filmscène in een echte green screen-installatie. Dankzij deze bekende trucagetechniek kunnen kinderen meespelen in Le ballon rouge, Alice in Cartoonland of in Méliès’ onvolprezen Voyage dans la lune. Tijdens de presentatie was deze green screen nog niet operationeel, maar het belooft het hoogtepunt van deze excursie te worden. De kinderen krijgen hun opgenomen scène na afloop per e-mail toegestuurd.

Leo Bankersen

De EYEwalk is geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Er moet wel een volwassen begeleider zijn. Vanaf 9 oktober beschikbaar op woensdagmiddag, zaterdag, zondag en in de schoolvakanties.
Concept en projectleiding: Anne Vroegop, Irene Haan, Natasja Straat en Florine Wiebenga (EYE).
Scenario en regie: Zoe d’Amaro en Marco Della Coletta (Godmother Films)