Eye toont aan­storm­end talent tijdens Bad­lands-avonden

De eenzame eenzaamheid van C.T.H. Fransen

Eye begint deze maand met een langlopend programma rondom aanstormend talent Films spelen uiteraard een grote rol. Badlands is volgens Eye-programmeur Ronald Simons een soort “Zomergasten voor de nieuwe stemmen in filmend Nederland”.

Badlands gaat op 2 september van start met drie weken lang iedere dag een film of evenement. Vanaf 10 november wordt het een serie van avonden waarop om de maand twee talenten aan bod komen. De koppels zijn zodanig samengesteld dat ze elkaar iets nieuws kunnen bieden. Ze komen van verschillende academies en sommigen zijn zelfs autodidact. Als gast mogen ze iemand die ze als inspiratiebron beschouwen, uitnodigen voor advies en vragen. Zo wil C.T.H. Fransen graag van Peter Greenaway horen hoe hij er altijd in is geslaagd zo groot te denken.

Het plan voor Badlands ontstond anderhalf jaar geleden tijdens het Black Light-programma van Eye. “Ik ben zelf een 46-jarige witte man”, vertelt Eye-programmeur Ronald Simons. “Dus ik vond het een beetje raar dat ik voor de zaal zou gaan staan om te vertellen waarom John Shaft een rolmodel was voor de zwarte gemeenschap. We zijn daarom gaan samenwerken met organisaties als Da Bounce en het Bijlmer Parktheater. Dat is de manier om meerstemmigheid in ons aanbod te krijgen en de programmering van de toekomst te maken.”

Ook wat betreft de aandacht voor makers kon het programma representatiever. “Wij zijn benieuwd naar de nieuwe stemmen in filmend Nederland. En dan niet alleen regisseurs, maar ook producenten en scenaristen. Samen met gastcuratoren Lemuël de Graav en Xiang Yu Yeung en een denktank van wel veertig personen zijn we gaan onderzoeken wie kwalificeren als de talenten van nu. We kwamen uit op een lijst met 230 namen. Van al die makers hebben we bio’s gelezen en werk bekeken.”

Kandidaten met een biculturele achtergrond hadden de speciale interesse van de selectiecommissie, maar ook gender was een belangrijk criterium. Tenslotte maakte het ook nog uit hoe zij hun minder vaak gehoorde verhalen vertellen. De keuze viel uiteindelijk op Lenina Ungari, Daniël Ernst, Rossella Nisio, Jemima de Jonge, Festus Toll, C.T.H. Fransen, Kevin Osepa, Aisha Madu, Emma Branderhorst, Vincent Tilanus en Daniël Kolf.

Tijdens de Badlands-avonden worden iedere keer twee filmmakers geïntroduceerd aan de hand van fragmenten van hun werk en dat van anderen. “We willen weten welke verhalen zij belangrijk vinden”, zegt Simons. “Zo’n avond is een kijkje in hun hoofd, een soort Zomergasten. Het twee uur durende programma wordt afgerond met een Q&A met de zaal en een slotfilm.”