European Film Award voor Steve McQueens Small Axe

Steve McQueen op de set van Small Axe

Steve McQueen krijgt de Award voor Innovative Storytelling van de European Film Academy voor zijn filmserie Small Axe. Het is de derde keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Hij is bedoeld voor een ‘grensverleggend pièce d’oeuvre dat het publiek dwingt om te zien waar het nog niet eerder heeft gekeken’.

Small Axe bestaat uit vijf films waarin de Britse filmmaker de Caribische gemeenschap in Groot-Brittannië in de jaren ’70 en ’80 volgt. Iedere film uit de reeks neemt een ander standpunt in. Centraal in de films staat de strijd om burgerrechten en het diepgewortelde racisme dat onrecht aanwakkert.

Small Axe vult een leemte in het vertelpatroon van de Europese cinema’, stelt Matthijs Wouter Knol, CEO en directeur van de European Film Academy, in het persbericht. ‘De Europese cinema is voor en door ons allemaal, en verhalen zouden in toenemende mate over iedereen moeten gaan. De Academy hoopt dat Small Axe andere filmmakers inspireert tot nieuwe verhalen over mensen die nog niet gezien zijn, ondanks meer dan een eeuw Europese cinema. Alleen op deze manier zal de Europese film echt resoneren en consistent blijven. Dan zal het zijn kracht behouden om de mensheid te begrijpen en ons te verenigen, wat zo hard nodig is.’

De European Film Academy heeft de categorie Innovative Storytelling in 2020 geïntroduceerd om de veranderingen in het filmlandschap te weerspiegelen en de grote innovatieve prestaties van Europese storytelling te vieren. McQueen neemt zijn prijs op 11 december in ontvangst tijdens de galavoorstelling van de European Film Awards, waar hij eregast is.