Eerste titels IDFA 2020 bekend

The Truffle Hunters

De eerste titels van de 33ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zijn bekend. Het gaat om dertig titels uit de categorie Best of Fests en de persoonlijke top 10 van eregast Gianfranco Rosi.

Het totale aanbod van Best of Fests bestaat uit zo’n zestig documentaires die het afgelopen jaar in de prijzen vielen op internationale filmfestivals als Berlijn, Cannes en Sundance. Tot de hoogtepunten behoort The Truffle Hunters van Michael Dweck en Gregory Kershaw, over de jacht op witte truffel in Noord-Italië. Van Elizabeth Lo is het op Hot Docs bekroonde Stray te zien, over het Turkse stadsleven gezien door de ogen van zwerfhonden. Time van Garret Bradley gaat over een zwarte vrouw die haar man uit het gevang probeert te krijgen en daarmee uitsluit bij de Black Lives Matter-beweging en het protest tegen massale opsluiting van Afro-Amerikaanse mannen.

Iryna Tsilyks The Earth is Blue as an Orange was een van de hits op de Berlinale en Sundance en heeft de oorlog in Oekraïne als onderwerp. Makongo van Elvis Sabin Ngaibino won twee prijzen op Cinéma du Réel en volgt het leven van twee jonge Aka-pygmeeën in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Notes from the Underworld van Tizza Covi en Rainer Frimmel brengt een ode aan de gangster van het Wenen van de jaren zestig.

De top 10 is dit jaar samengesteld door Gianfranco Rosi (Sacro GRA, Fire at Sea, El Sicario, Room 164). Hij koos onder andere de Italiaanse meesterwerken Anna van Alberto Grifi en Massimo Sarchielli en tien korte films van Vittorio De Seta nooit eerder zijn vertoond op IDFA. Zijn meer onverwachte keuzes, variërend van Robert Kramers Route One/USA tot Jack Hazans A Bigger Splash, onthullen een minder bekende kant van Rosi. Fictiefilms zoals Francesco, giullare di Dio laten zien hoe breed en eclectisch Rosi is in zijn filmliefde.

IDFA 2020 vindt plaats van 18 tot en met 29 november op locaties in Amsterdam. Daarnaast zijn er online vertoningen van 20 november tot 6 december.