Eerste docu in Sra­nan­tongo op­nieuw uit­ge­bracht voor Vrouwen­dag

Oema foe Sranan

In 1978 werd Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) uitgebracht, de eerste documentaire in het Sranantongo, de lingua franca van Suriname. In het kader van Internationale Vrouwendag (8 maart) brengt Pepr, het platform voor zwarte filmmakers, de gerestaureerde versie opnieuw uit. De film is te zien via Picl.

In Oema foe Sranan volgt regisseur At van Praag vier vrouwen – Jetty, Sonja, Somai en Sylvia – die zich verzetten tegen miskenning, uitbuiting en de armoede waar ze dagelijks mee te maken hebben. De film kwam uit toen Suriname pas drie jaar onafhankelijk was en de sporen van het kolonialisme nog vers waren. Gelardeerd met citaten uit Anton de Koms beroemde boek Wij slaven uit Suriname is de documentaire een aanklacht tegen Nederlandse Staat en de buitenlandse bedrijven die het land hadden uitgeknepen en berooid achtergelaten.

Oema foe Sranan is in meer opzichten een diep politieke film, geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms en de Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland (LOSON). De Surinamers die na de onafhankelijkheid en masse naar Nederland waren gekomen, hadden in de jaren ’70 te maken met onversneden racisme. Door vertoning van Oema foe Sranan wilden de geëngageerde filmmakers inzicht geven over de sociaaleconomische en politieke omstandigheden in Suriname. Jarenlang werd de film via het netwerk van Cineclub en LOSON vertoond bij vrouwenorganisaties, scholen, sociale academies, buurthuizen en bij politieke manifestaties.

Oema foe Sranan is al lange tijd niet te zien geweest. Maar in 2021 besloot Filmmuseum Eye in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) tot restauratie over te gaan.