Docenten en studenten ge­du­peerd door failliete Am­ster­dam Film School

Zes jaar geleden werd de Amsterdam Film School gelanceerd, een privaat instituut voor fulltime dagopleidingen. In april dit jaar werd het faillissement uitgesproken maar volgens een reconstructie van Follow the Money rommelde het al langer bij de instelling. De schade achteraf is ook groot. Docenten hebben maandenlang geen salaris betaald gekregen en studenten zitten met een diploma dat niet serieus wordt genomen.

De Amsterdam Film School ging in september 2014 vol optimisme van start. “Dit is een opleiding voor en door filmmakers”, benadrukte Emjay Rechsteiner, de toenmalige rector, in een interview met De Filmkrant. Een opleiding van zes maanden kostte een cursist €12.000 en aparte modules konden al voor €1.500 worden gevolgd.

Motor achter de school was de Ghanese investeerder Nii Laryea. Hij heeft echter een nogal autoritaire wijze van leidinggeven en heeft van de filmsector weinig verstand. Het verloop onder het personeel is daardoor groot en ook de constante aanvoer van buitenlandse studenten blijft uit. In de zomer van 2019 wordt Laryea door docenten en management op een zijspoor gezet en nemen de twee directeuren van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie (NAVB), ook een particuliere onderwijsinstelling, een meerderheidsbelang in de organisatie.

Na een half jaar vragen zij faillissement aan om definitief van Laryea af te komen. De NAVB koopt de boedel op, inclusief domein- en handelsnaam plus camera’s en geluidsapparatuur. Ondertussen wordt via de website gewoon doorgegaan met het werven van cursisten, die vervolgens hun opleiding afmaken onder de NAVB-vlag. De grote verliezers zijn de docenten, allemaal zzp-ers, die al maanden niet betaald zijn.