Disney herstelt bios­coop­pre­mière in ere

Eternals

De definitieve gelijkschakeling van bioscooppremière en online release wordt nog even uitgesteld, als het aan Disney ligt. De nummer 4 op de lijst grootste filmproductiemaatschappijen bracht tijdens corona titels rechtstreeks uit op het kleine scherm, maar keert nu terug naar ‘ouderwetse’ bioscooppremières en een wachttijd voordat films te zien zijn via Disney+.

De top van Disney maakte gisteren bekend dat het de overgebleven releases van 2021 eerst te zien zullen zijn in de bioscoop. Eternals, The Last Duel, West Side Story, Ron’s Gone Wrong en The King’s Man draaien 45 dagen in theaterzalen voordat ze te zien zijn via het eigen streamingplatform. Alleen voor de geanimeerde musical Encanto wordt een uitzondering gemaakt. Die film krijgt een ‘theatrical window’ van dertig dagen, maar dat heeft alles te maken met de premièredatum: 24 november. Precies een maand later is het kerst, de periode bij uitstek voor thuiskijken.

De ‘release window’ van 45 dagen is weliswaar de helft korter dan de negentig die tot voor kort gebruikelijk was, maar tegenstanders van de zogeheten day-on-date release – het gelijktijdig uitbrengen in bioscoop en via streamingplatforms – kunnen hier hoop uit putten. Blijkbaar heeft Disney ingezien dat exclusieve vertoning in bioscopen lonend is. Volgens Variety is dat vooral te danken aan Kevin Feige, de baas van de Marvel Studio’s, de superheldenafdeling van Disney die hit na hit scoort. Feige is fel pleitbezorger van de exclusieve bioscooprelease. Het recente succes van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, dat alleen al in de VS meer dan $105 miljoen verdiende, geeft hem een steuntje in de rug.

Toch is hiermee niet gegarandeerd dat de release window op langere termijn behouden blijft. Andere maatschappijen hebben de wachttijd tussen bioscoop en internet al ingekort of afgeschaft en neigen niet naar het terugdraaien van die ingreep. Zo halveerde Paramount de release window tot 45 dagen en brengt Warner Bros. alle films van 2021 tegelijkertijd uit in de bioscoop en via HBO Max.