Dirk van der Straaten nieuwe artistiek directeur Movies that Matter

Vandaag begint in Den Haag het Movies that Matter Festival, waar negen dagen lang films te zien zijn over mensenrechten. Na vijftien jaar van eerst het Amnesty International Film Festival en later Movies that Matter neemt Taco Ruighaver afscheid als directeur. Zijn opvolger is Dirk van der Straaten, tot op heden filmprogrammeur van De Balie. Een kort interview.

Wat zijn jouw ambities en plannen voor Movies that Matter? Movies that Matter is een goed festival met een duidelijke signatuur. Het is mijn ambitie allereerst om te waarborgen waar deze organisatie voor staat: aan de voorkant sterke films brengen voor een breed publiek, aan de achterkant activisten en spelers op het gebied van mensenrechten in contact brengen met elkaar en met partijen in Den Haag. In de loop van de tijd kunnen we dat nog verder versterken en verbeteren.

Wat trekt je aan in Movies that Matter? Bij De Balie maken we programma’s waarin we film verbinden aan maatschappelijke onderwerpen. Van de week bijvoorbeeld draaiden we Des Hommes et des Dieux en hadden we achteraf een gesprek met hoogleraar Beatrice de Graaf, expert op het gebied van terrorisme. Movies that Matter opereert vanuit hetzelfde uitgangspunt. Wat het voor mij interessant maakt, is dat het nog specifieker is, meer toegespitst.


Dirk van der Straaten (foto Jan Boeve)

Je hebt ruim acht jaar bij De Balie gewerkt. Wat neem je mee van die ervaring? Het idee dat je met iedere filmvertoning, iedere bijeenkomst ideeën op scherp kunt stellen, nieuwe inzichten kunt genereren, het wereldbeeld van het publiek kunt beïnvloeden. Door voor- en nagesprekken breng je mensen met elkaar in gesprek. Bij de vertoning van Lebanon bijvoorbeeld hadden we een IDF-veteraan uitgenodigd die in 1982 vanuit Israël met zijn tank naar Libanon reed. Toen hij vertelde over zijn belevenissen werd hij onderbroken door iemand uit de zaal. Dat bleek een VN-veteraan te zijn, die in dezelfde periode op dezelfde plek was geweest maar dat heel anders had ervaren. Zo’n gesprek krijg je niet als mensen alleen maar in het donker naar een scherm kijken.

Zijn er bepaalde filmtitels of makers die je op je verlanglijstje hebt staan? Ik wil makers beoordelen op hun meest recent film, niet op hun naam of reputatie. Ik hoef niet per se alles van Joshua Oppenheimer te tonen maar wel als het dezelfde kwaliteit heeft als The Act of Killing of The Look of Silence. Op het moment houd ik Leonard Retel Helmrich in de gaten. Op de manier die we van hem kennen van De Stand van de Zon is hij nu aan het filmen in een Syrisch vluchtelingenkamp. Ik heb het filmplan gezien en werd meteen nieuwsgierig.

Bij De Balie programmeer je voor iedere dag van de week. Bij Movies that Matter is alles geconcentreerd in negen festivaldagen en het Movies that Matter Tour-programma. Zie je dat als een beperking of juist als een mogelijkheid? Zoals je zelf zegt is niet álles is geconcentreerd in negen festivaldagen. Er zijn bijvoorbeeld iedere maand tourvoorstellingen in vijftien steden en worden er het hele jaar door educatievoorstellingen georganiseerd. Maar het is anders dan het wekelijks programmeren zoals we bij De Balie doen. Ik ben er wel aan gehecht om iedere week te programmeren, iedere week iets te hebben om naartoe te leven. Het nadeel is echter dat je niet altijd de gasten kunt kiezen die het beste bij een onderwerp passen. Ik zie ernaar uit meer tijd te kunnen stoppen in het programma en niet het hele jaar door tegen deadlines te hoeven werken.

Je hebt bij De Balie een nauwe samenwerking met Cineville, waarmee je speciale evenementen organiseert als een Oscarnacht en een Cineville Talkshow. Ga je bij Movies that Matter die samenwerking ook aan? Cineville is een belangrijke speler in arthouseland. Alle voorstellingen van Movies that Matter zijn nu al toegankelijk met de Cinevillepas. Ik zal de laatste zijn die probeert daar verandering in aan te brengen.
Bij De Balie kreeg ik van sprekers vaak te horen: wat is jullie publiek jong! Dat is deels te danken aan Cineville. Maar er is mij bij de sollicitatie bij Movies that Matter niet gevraagd of en hoe ik een jongere doelgroep kan aanspreken. Ik geloof ook dat je vooral moet doen waar je goed in bent.

Edo Dijksterhuis