Deel IDFA-aanbod ook online te bekijken

  • Datum 19-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Betrayal

Vanavond opent IDFA met Heddy Honigmanns Around the World in 50 Concerts. Daarna barst het festival los en heeft de bezoeker de keuze uit 298 titels. Een deel daarvan is ook te zien op internet, gratis of voor een kleine vergoeding. Daarnaast zijn ook ruim 460 documentaires uit voorgaande edities te bekijken.

Het online aanbod betreft vooral de speciale themaprogramma’s. Het programma dat het meest uitvoerig online aan bod komt is The Female Gaze. Negentien van de 28 titels uit dit programma worden ook vertoond via IDFA.tv. Voor The Female Gaze selecteerden vijftien vooraanstaande vrouwelijke regisseurs films als antwoord op de vraag: ‘maken vrouwen andere documentaires dan mannen?’ Op de site zijn onder andere Ai Weiwei: Never Sorry (2011) van Alison Klayman, The Betrayal (2011) van Karen Winther en Ukraine Is Not a Brothel (2013) van Kitty Green te zien. Het Female Gaze programma op IDFA.tv is bovendien aangevuld met meer films van de vrouwelijke regisseurs die de selectie samenstelden.

Van het Of Media and Men-programma worden negen titels vertoond, waaronder Client 9: The Rise and Fall of Eliot Spitzer (2010) van Alex Gibney, The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz (2014) van Brian Knappenberger en Tabloid (2010) van Errol Morris. Van de documentaires die tot stand zijn gekomen met steun van het IDFA Bertha Fund wordt ook een selectie getoond. Kijkers mogen zelf bepalen hoeveel ze willen betalen, met een minimumbedrag van één dollar per film. De opbrengst wordt door het IBF geïnvesteerd in nieuwe projecten.

Speciale aandacht wordt besteed aan het werk van de innovatieve en soms controversiële Deense documentairemaker Jon Bang Carlsen. Van de regisseur, wiens filmografie teruggaat tot 1975, is oud werk online te zien, maar ook recent werk zoals Just the Right Amount of Violence (2013), dat gaat over het verborgen geweld achter de voordeuren van LA-suburbs. De film is onlangs door de European Film Academy genomineerd in de categorie European Documentary 2014.

Ook educatief wordt het online aanbod ingezet. Via Docschool Online hebben docenten toegang tot documentaires en bijbehorend lesmateriaal. De drie titels die nu beschikbaar zijn: Outfoxed: Rupert Murdoch’s War on Journalism (2004) van Robert Greene, Control Room (2004) van Jehane Noujaim en Ford Transit (2002) van Hany Abu-Assad.

Edo Dijksterhuis