De Jong ziet kansen in Midden-Oosten

  • Datum 20-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Steven de Jong mag in Nederland naar eigen zeggen dan worden "weggepest", in het Midden-Oosten wordt hij met open armen ontvangen. De regisseur blijkt in de prijzen te zijn gevallen op het filmfestival van Bagdad en is door het Iraanse regime uitgenodigd om over een filmproject te komen praten.

Na de nodige tegenslag begint voor Steven de Jong de zon weer te schijnen. Eind maart werd hij door de rechter schuldig bevonden aan plagiaat, waardoor hij het werk aan zijn nieuwe film Jany, kind van de rekening moest stopzetten. De regisseur was zo boos over de uitspraak dat hij aankondigde te zullen stoppen met filmen en het land eventueel zelfs definitief te zullen verlaten.

Deze week kreeg De Jong goed nieuws uit onverwachte hoek. Hij blijkt vorig jaar oktober op het internationale filmfestival van Bagdad in de prijzen te zijn gevallen met zijn film De hel van ’63. De Jong wist niet eens dat zijn film er te zien was geweest. Naar verluidt overleed de ambtenaar die hem de prijs had moeten sturen kort na de uitreiking. Toen zijn collega’s onlangs zijn spullen opruimden, vonden ze de onverstuurde medaille. Via de Nederlandse ambassade in Irak kwam de prijs toch nog bij De Jong terecht.

Volgens De Jong zelf gaat het om "de prijs voor beste film", volgens de Facebook-pagina van het festival is het de prijs voor de beste art direction, maar dat zijn misschien details — duidelijk is dat De Jong in het Midden-Oosten de waardering vindt die hij in eigen land mist. Dat bleek eens te meer toen hij deze week werd ontboden op de Iraanse ambassade in Den Haag. "Ze willen me hebben voor een Nederlands-Iraanse co-productie," vertelt De Jong aan Novum Nieuws. "Dat geloof je toch niet?"

In Teheran kwam men op De Jong via een Iraanse acteur waar hij in Nederland mee werkte. Het is de bedoeling dat de regisseur volgende maand voor enkele weken overvliegt om over het project te praten, naar verluidt een romantische film met de werktitel From Iran with Love. De Jong is nog altijd aangedaan door het plagiaatproces en hoopt in Iran een vrijer werkklimaat te vinden dan in Nederland. "Hopelijk laten de Iraanse autoriteiten me wel met rust," zegt hij.

Erik Schumacher