David Verbeek gaat naar Toronto

  • Datum 14-08-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Full Contact

Goed Nederlands nieuws van het internationale festivalfront: David Verbeeks Full Contact is geselecteerd voor de nieuwe competitie Platform op het filmfestival van Toronto. Verbeeks kansen? "Het is tof dat twee van de drie juryleden mijn helden zijn."

Verbeek heeft er de laatste jaren wel eens nagelbijtend aan getwijfeld of Full Contact op tijd klaar zou zijn. Zou de film nog een rol kunnen spelen in het debat over het inzetten van drones in oorlogsgebieden of door de actuele ontwikkelingen worden ingehaald? Full Contact gaat namelijk over een dronepiloot, die werkend in de Nevadawoestijn per ongeluk een school in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied bombardeert. De misrekening leidt bij de man tot een immens schuldgevoel. Verbeek noemt het drama "een psychologisch-filosofische exercitie in een schuldtrauma" en "meer een humanitaire dan een politieke film over vijandbeelden." Het drama is alleen maar actueler geworden, meent de filmmaker. "Gruwelijke zaken als de Charlie Hebdo-aanslag zijn verschrikkelijk voor de wereld, maar goed voor mijn film."

Toen Verbeek vier jaar geleden op het idee kwam voor een film waarin drones een rol spelen, was hij waarschijnlijk de eerste filmmaker die zich in het onderwerp verdiepte. Maar zoals dat gaat in de filmwereld zitten tussen een idee en de film soms jaren. "De film zat heel lang vast in financieringsperikelen", zegt Verbeek. "Aanvankelijk dachten we dat we Full Contact op twee of drie continenten zouden moeten draaien. Daardoor werd het budget voor een Europese arthousefilm te groot."

De patstelling werd doorbroken toen producent Lemming in contact kwam met de Kroatische producent Sinisa Juricic. "Hij overtuigde ons ervan dat de hele film in Kroatië kon worden opgenomen. Het land heeft alles wat we nodig hadden: een rotsachtig eiland, een Europees aandoende stad en zelfs een woestijn." Door in Kroatië te draaien kon het budget worden teruggebracht van een onhaalbare 2 miljoen naar een haalbare 1,1 miljoen euro. Ondertussen hadden andere filmmakers niet stilgezeten, kon Verbeek vorig jaar knarsetandend constateren toen op het filmfestival van Venetië Andrew Niccols dronefilm Good Kill te zien was. Na de eerste schrik stelde Verbeek opgelucht vast dat deze film zijn film niet in de weg zat. "Mijn film begint waar die film eindigt."

Begin dit jaar was Full Contact klaar en begon het festivalgelobby. "We hoopten op Cannes. We stonden op shortlist en waren echt dichtbij, maar haalden het net niet. Venetië hebben we niet geprobeerd, omdat ons dat kansloos leek na Good Kill vorig jaar. Berlijn had belangstelling, maar ik wil niet wachten tot 2016. Bovendien kon het festival niet toezeggen of we in de competitie zouden komen. Toronto had al langer interesse, maar ik twijfelde of we ervoor moesten gaan. Ik ben overgehaald door de nieuwe competitie Platform. In de jury zitten Claire Denis, Jia Zhangke en Agnieszka Holland. Het is tof dat twee van de drie juryleden mijn helden zijn. Alleen de Tsjechische Agnieszka Holland heb ik moeten googelen. O, is ze Pools, ik dacht Tsjechisch. Weet je dat Grégoire Colin, de hoofdrolspeler in Full Contact, ook in films van Denis heeft gespeeld? Leuk toch?"

Jos van der Burg