Dana Linssen stopt als hoofdredacteur de Filmkrant

Na ruim twintig jaar aan het roer van Nederlands grootste filmblad

Dana Linssen (foto: Geert Snoeijer)

Dana Linssen stopt als hoofdredacteur van De Filmkrant. Ruim twintig jaar stond zij aan het hoofd van Nederlands grootste, onafhankelijke filmblad. Zij wordt opgevolgd door Ronald Rovers. Linssen blijft wel als schrijver en coach verbonden aan De Filmkrant.

“Ieder verhaal – over een film, een acteur of een genre – moet je om de zeven jaar opnieuw vertellen. Er is dan een nieuwe generatie lezers die het verhaal nog niet kent. Maar ook de wereld waarin dat verhaal functioneert, is weer zeven jaar ouder waardoor je het kunt of misschien zelfs moet vertellen op een andere manier.”

Het was een van de vele aforismen die Dana Linssen tijdens het maken van de Filmkrant uit haar mouw schudde. Ze maakte uiteindelijk niet één of twee maar bijna drie cycli van zeven jaar vol als hoofdredacteur. Per april 2019 legt zij haar functie neer. Ze blijft bij het blad betrokken als schrijver en coach van nieuwe filmjournalisten. Ook zet ze haar werkzaamheden voort als filmrecensent van NRC Handelsblad en docent film aan de ArtEZ Toneelschool en de HKU.

Toen Linssen twintig jaar geleden werd gevraagd door Filmkrant-oprichters wijlen Jan Heijs en Henk Rabbers was zij een van de weinige vrouwelijke hoofdredacteuren van een filmtijdschrift. Dat weerhield haar er niet van een stevig stempel te drukken, ook internationaal. Ze ging meteen allianties aan met buitenlandse bladen en freelance auteurs. Dat mondde onder andere uit in het Slow Critism Project, dat tegenwicht wil bieden aan de vermarkting van de filmjournalistiek. Daarnaast zette ze diverse projecten op voor jonge filmcritici waarmee ze de rol van De Filmkrant als kweekvijver voor talent verder verstevigde.

Linssen vat haar filmjournalistieke taak breed op en beperkt zich daarbij niet tot het eigen blad. Zo biedt ze als programmeur/curator van het Forum van de Regisseurs op het Nederlands Film Festival en de Critics’ Choice van het International Film Festival Rotterdam context aan films die anders misschien niet of anders gezien worden. Ook maakt ze deel uit van de selectiecommissie van de Berlinale Talents en mentor van de Berlinale Talent Press, het talentontwikkelingsproject voor jonge filmjournalisten van het Filmfestival Berlijn.

Linssen wordt opgevolgd door Ronald Rovers, die al enige jaren voor de Filmkrant werkt als redacteur en eindredacteur. Hij schreef eerder voor onder meer De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Onze Wereld. Momenteel is hij filmcriticus voor dagblad Trouw. Rovers wordt bijgestaan door Joost Broeren-Huitenga, die sinds 2009 redacteur is van de Filmkrant en tegenwoordig chef Filmkrant Online. Hij werkt daarnaast als filmcriticus van het Parool en maakt deel uit van de selectiecommissies voor de festivals Movies that Matter en Pluk de Nacht.

En daarmee is de wisseling van de wacht nog niet compleet. Ook zakelijk directeur Jan Doense vertrekt na acht jaar bij de Filmkrant. Eerder berichtten wij al dat hij directeur is geworden van het Film by the Sea festival in Vlissingen. Hij wordt opgevolgd door Ilona van Genderen Stort, die eerder programmeur was van Pathé Cinemas, sales manager bij A-Film Distributie en onafhankelijk distributeur.