Jan Doense nieuwe directeur Film by the Sea

Jan Doense

Jan Doense wordt de nieuwe directeur van Film by the Sea. Het festival in Vlissingen, dat aanstaande vrijdag begint aan zijn twintigste editie, heeft daarmee een opvolger voor oprichter Leo Hannewijk. De raad van toezicht heeft Doense voor een jaar aangesteld met de intentie tot verlenging.

Doense (1960) kent de filmwereld in verschillende hoedanigheden. Hij begon zijn carrière als recensent en journalist. Tot op de dag van vandaag is hij zakelijk leider van de Filmkrant. In 1984 richtte hij het Amsterdam Fantastic Film Festival op, dat later werd omgedoopt tot Imagine Film Festival. Tot 2008 was hij directeur. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 
Liefhebbers van griezelen en hyperbolische wansmaak kennen Doense als ‘Mr Horror’. Samen met Jan ‘Max Rockatansky’ Verheyen trok hij vanaf 1997 door het land om fragmenten uit de donkerste krochten van de filmgeschiedenis toe te lichten. In 2014 beleefde het evenement zijn voorlopig laatste editie maar fans wachten nog steeds hoopvol op een terugkeer.

In 2016 richtte Doense het Amsterdamned Film Festival op, waar hij artistiek directeur is. Met zijn productiebedrijf House of Netherhorror produceert hij sinds 2009 nederhorror. De Poel (2014) kon rekenen op enthousiaste reacties van recensenten.

Met de aanstelling van Doense is in Vlissingen de angst weggeëbd dat het festival het vertrek van Leo Hannewijk niet zou overleven. Hannewijk stond aan de wieg van het festival dat is uitgegroeid tot het op drie na grootste van het land. De twintigste editie vindt plaats van 7 tot en met 16 september.

Edo Dijksterhuis

Aanstaande vrijdag: interview met scheidend directeur Leo Hannewijk.