Cultuurprijs naar Monique van Schendelen

  • Datum 28-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Monique van Schendelen (foto Sylvia de Vlaming)

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt dit jaar uitgereikt aan filmpublicist Monique van Schendelen, die zich volgens het bestuur van het Nederlands Film Festival op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Met haar bedrijf MVSP was zij 27 jaar lang de onvermoeibare motor achter de publiciteit van vele films, festivals en filmpublicaties. Van Schendelen (1948) gaat in december met pensioen.

In de pr-wereld is veel veranderd sinds Rob Houwer (Turks fruit, Spetters) als eerste zijn films met veel publicitaire tamtam begeleidde. Ook Monique van Schendelen heeft het vak ‘publiciteit’ geprofessionaliseerd. Ze begon haar carrière als promotiemedewerkster in de platenindustrie en richtte in 1986 haar eigen bedrijf op, MVSP — Monique van Schendelen Publiciteit, dat de publiciteit van vele films, festivals en filmuitgaven coördineert, van Theo van Goghs 06 tot Paul Verhoevens Basic Instinct, maar ook vele ‘kleinere’ titels werden onder hoede genomen door MVSP. Er zullen weinig mensen rondlopen in de filmwereld die niet met haar hebben gewerkt.
Van Schendelens eerste klus was het genereren van publiciteit voor actrice Maruschka Detmers voor haar rol in de film Diavolo in corpo (Devil in the Flesh, 1986) van Marco Bellochio. Ook had ze een filmrubriek op Radio 1 (VARA) van 1984 tot 1986.
"Dat ik voor het beroep dat ik jarenlang met hart en ziel uitgeoefend heb, nu het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs krijg, is natuurlijk een hele eer. Met dank aan al die filmproducenten, regisseurs,acteurs, filmdistributeurs, festivaldirecteuren én de media die mij het vertrouwen schonken en die er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat ik deze prijs toegekend krijg", aldus Van Schendelen op de website van het NFF. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt aan haar uitgereikt tijdens de openingsavond van het 33e Nederlands Film Festival op woensdag 25 september.

Mariska Graveland