Corona­pas vanaf 25 sep­tem­ber ver­plicht in bios­coop

De nieuwe coronaregels die vanaf 25 september gaan gelden, zijn uitgelekt. De anderhalve meter afstand is vanaf eind van deze maand niet meer verplicht. Wel moeten bezoekers aan een bioscoop of filmtheater een coronapas kunnen overleggen om te laten zien dat ze gevaccineerd zijn of getest.

De filmsector protesteerde vorige maand al bij monde van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters tegen de aanstaande veranderingen in het coronabeleid. In een open brief aan de Tweede Kamer en het kabinet werd expliciet de coronapas genoemd als ongewenste maatregel. Controle van QR-codes kost extra mankracht, die er in deze tijd van personele krapte veelal niet is. Bovendien zijn wachtrijen potentiële besmettingshaarden en worden ongevaccineerden gedwongen een test te halen waardoor hun kaartje duurder wordt.

Er zijn ook al commerciële partijen die handig inspringen op de invoering van de coronapas als toegangsvoorwaarde. Volgens Holland Filmnieuws heeft automatiseerder Rumeco uit Oostzaan een scanzuil ontwikkeld waarmee QR-codes snel en zonder tussenkomst van personeel kunnen worden gecontroleerd. Rumeco ontwikkelde de Self-Ticket Scan Kiosk niet specifiek voor het filmbedrijf maar ziet grote potentie voor toepassingen.