Bioscoop­branche ageert tegen nieuwe co­ro­na­be­per­kingen

Vanaf 20 september wordt de versoepeling van het coronaregime ingezet. Vreemd genoeg betekenen de nieuwe regels voor bioscopen en filmtheaters juist een grotere beperking. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) pleit er in een open brief aan Tweede Kamer en kabinet voor om alles bij het oude te houden.

De persconferentie van 13 augustus, waarin Mark Rutte aankondigde dat in september alle coronamaatregelen komen te vervallen, kwam op een moment dat de bioscoopbranche net weer aan het opkrabbelen was. In de periode van 1 juli tot heden wisten de 260 bioscopen en filmtheaters van Nederland 70% van het bezoekersaantal te trekken dat in dezelfde periode in 2019 naar de film ging. Dat stemt hoopvol. Maar de nieuwe regels strooien roet in het eten.

Vanaf 20 september geldt in bioscopen namelijk de 1,5 meterregel niet meer. In plaats daarvan wordt het maximum aantal bezoekers gesteld op 75 per locatie – let wel: niet per zaal, maar per bioscoop, ook als die 14 zalen telt. Wil men meer mensen toelaten, dan moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs laten zien. De NVBF noemt de nieuwe regels “een enorme achteruitgang en volledig inconsistent met eerdere coronabeperkingen die per filmzaal golden”. In de brief wordt voorgerekend dat een filmzaal met 420 stoelen met 1,5 meter onderlinge afstand 165 bezoekers kan herbergen. Dat is behoorlijk veel meer dan 75. De NVBF vraagt zich ook af waarom de Tweede Kamer met twee maten meet. Onlangs werd een motie aangenomen waarbij het onderwijs wel is toegestaan meer dan 75 personen per locatie toe te laten mits de 1,5 meterregel in acht wordt genomen.

Coronatoegangsbewijzen werken volgens de NVBF niet. Ze werken drempelverhogend voor bioscoopbezoek, waartoe meestal op het laatste moment wordt besloten. Het controleren van al die QR-codes vergt ook personeel dat er nu door krapte op de arbeidsmarkt simpelweg niet is. Ongevaccineerden moeten investeren in een testbewijs, wat de prijs van een kaartje flink opdrijft. Controle zorgt bovendien voor rijen en opstoppingen: potentiële besmettingsmomenten. Uit andere Europese landen, waar al wordt gewerkt met coronapassen, blijkt dat het bioscoopbezoek stevig is teruggelopen. In Frankrijk met 41% en in Italië met 60%.

Ook omdat iedere vorm van regulering waarschijnlijk in november wordt afgeschaft en dit dus tussenoplossingen zijn, vraagt de NVBF kabinet en Tweede Kamer om de regels gewoon te laten zoals ze waren. Of op z’n minst het maximum van 75 bezoekers per locatie om te zetten in 100 per zaal.