Corona­crisis kost bios­coop­gigant mogelijk de kop

De Britse bioscoopgigant Cineworld, de op een na grootste bioscoopketen ter wereld, overweegt faillissement aan te vragen voor haar 543 Amerikaanse Regal-bioscopen en 27 Britse Picturehouse-vestigingen. Dat werd bekend nadat half augustus al een winstwaarschuwing werd gegeven wegens tegenvallende kaartverkoop.

Het bedrijf worstelt daar al sinds het begin van de coronacrisis mee, maar nu het herstel van de bezoekcijfers langzamer gaat dan verwacht, breken de tekorten het bedrijf op. Van oktober 2020 tot mei 2021 zag Cineworld zich bij gebrek aan grote titels genoopt haar bioscopen te sluiten. Daarnaast kreeg het bedrijf eind vorig jaar een boete opgelegd door een Canadese rechter als gevolg van een afgeketste overname van de Canadese marktleider Cineplex Cinemas. Ook daarin speelde de coronacrisis een rol.

Een faillissementsaanvraag hoeft overigens niet per se het einde voor de keten te betekenen, maar kan ook tot een gedeeltelijke verkoop of reorganisatie leiden. De Cineworld groep telt 9,518 schermen verdeeld over 790 bioscopen in tien landen met zo’n 28.000 werknemers: Picturehouse in het Verenigd Koninkrijk, Cineworld in Ierland, Regal Cinema in de VS, Cinema City in een aantal Oost-Europese landen en Yes Planet in Israël.