Cinekid wil meer ruimte voor kinderfilm

Jippie No More!, de openingsfilm van Cinekid 2023
Zondag gaat de 37ste editie van Cinekid van start. In een week tijd worden op veertig locaties door heel Nederland 60.000 kinderen bereikt, die zo eens iets anders zien dan TikTok-filmpjes. Buiten het festival is het minder goed gesteld met de zichtbaarheid van kwalitatief hoogstaande kinderfilms, stelt directeur Heleen Rouw.
Film kan van enorme waarde zijn voor de ontwikkeling van kinderen tot 14 jaar, de doelgroep van Cinekid. “Er worden thema’s in aangesneden op een voor kinderen begrijpelijke manier”, stelt Rouw. “De openingsfilm van dit jaar, Jippie No More!, gaat bijvoorbeeld over inclusiviteit en dat iedereen zichzelf mag zijn. Vorig jaar openden we met Totem, over de 11-jarige dochter van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit soort films zijn aanleiding voor gesprekken in de klas, waar onderwerpen als eenzaamheid, anders zijn of homoseksualiteit vaak moeilijk bespreekbaar zijn.”
Omdat niet ieder kind in staat is het festival te bezoeken, gaat Cinekid ook gedurende het jaar actief naar scholen, BSO’s en buurtcentra, met extra aandacht voor kwetsbare wijken. Daar worden vertoningen en workshops georganiseerd voor nog eens 170.000 kinderen.
Hoewel er veel tijd en moeite wordt gestoken in het leggen van contacten met maatschappelijke organisaties en sleutelfiguren in de wijk, is het vaak nog lastig de kinderen zelf over te halen. “Ze gaan voor wat ze zien en kennen, vooral het commerciële aanbod”, constateert Rouw. “De kwalitatieve jeugdfilm heeft een beperkte plek in het cultuuraanbod en raakt ondergesneeuwd door het geweld van de franchises met enorme marketingbudgetten.”
Die verdringing in de bioscoop is na corona alleen maar erger geworden. Rouw: “Er is een overaanbod in de filmtheaters, waardoor ook volwassenenfilms worden geprogrammeerd in de middag, traditioneel het tijdslot voor de kinder- en jeugdfilm. Distributeurs zijn daardoor minder geneigd om kinderfilms aan te kopen. Het gevaar bestaat dat zo een neerwaartse spiraal ontstaat, waarin titels steeds minder te zien zijn en op een gegeven moment zouden kunnen verdwijnen.”
Een stimuleringsbijdrage voor distributeurs en filmvertoners zou een oplossing kunnen zijn, denkt de Cinekid-directeur. Maar ze vindt ook dat de publieke omroep meer mag doen. “De NPO is tijdens het festival een fantastische partner, maar zou door het jaar heen meer ruimte mogen bieden aan drama voor kinderen. Zo houden we de kinderfilmcultuur levend.”