CFAP Prijs 2023 naar Film for Future

Laurette Schillings (links) en Iris Otten (foto: CFAP)

De CFAP Prijs, de producentenprijs voor het meest onderscheidende initiatief, gaat dit jaar naar Iris Otten en Laurette Schillings van Film for Future. Zij kregen de onderscheiding met bijbehorende €20.000 voor hun inspanningen om de audiovisuele sector te verduurzamen.

Schillings en Otten zetten Film for Future afgelopen jaar op om het milieubewustzijn in hun sector te vergroten, meer draagvlak te creëren voor een duurzame praktijk en collega’s concrete tips aan de hand te doen om anders te werken. “Wij vragen acteurs, regisseurs, producenten, cameramannen en -vrouwen, geluidsmannen en -vrouwen, production designers, art directors en alle andere crewleden om zich aan te sluiten en bij ieder project dat ze doen te vragen naar de duurzaamheid ervan”, zei Schillings in een eerder interview met De Filmkrant. “Door steeds opnieuw die vraag te stellen, kan er iets veranderen. Niet vanuit subsidieverleners maar vanuit de filmindustrie zelf.”

De jury van de CFAP Prijs 2023 noemt de twee producenten ‘rasechte pioniers’ en beloonde hun initiatief met een geldprijs van €20.000. De andere genomineerden, Prospektor (Eefje Blankevoort, Arnold van Bruggen, Laura Verduijn) en Corine Meijers (Studio Biarritz), kregen €5.000 elk om te besteden aan een nieuw project of professionele ontwikkeling. Producent Hans de Weers van FATT Productions ontving de speciale juryprijs voor zijn hele oeuvre en speciale verdiensten in de film- en televisiesector.

De CFAP vakprijs voor film- en televisieproducenten bestaat sinds 2020. Vorig jaar ging de prijs naar Marleen Slot en won Will Koopman de speciale juryprijs.