Zaterdag 19 mei 2012
De Filmkrant doet elke dag verslag van het Filmfestival Cannes. Met vandaag: afgesneden scrotums en de Cronenbergjes samen gezellig op het festival.
Nagelde Ulrich Seidl gisteren in Paradis: Liebe de moderne mens aan de schandpaal omdat die nooit te beroerd is om anderen te misbruiken voor eigen gewin, Nick Cave projecteerde vanochtend in het door hem geschreven Lawless z’n bekende zwarte gal op de Amerikaanse drooglegging uit de jaren dertig. Dat wil zeggen veel steek- en schietwonden en afgesneden scrotums. Of is het scrota? Eerder zagen we Cave’s gepatenteerde sadisme al in The Proposition, net als Lawless geregiseerd door John Hillcoat. Dat was een interessantere film, om eerlijk te zijn. En net als Cave zet regisseur John Hillcoat met Lawless ook een stap terug. Onderhoudend is Lawless zeker. Maar of het iets toevoegt aan wat we al kennen, nee.
David Cronenbergs zoon Brandon maakt in Antiviral juist een sprong vooruit naar een nabije toekomst, of een parallel universum, waarin de aanbidding van beroemdheden letterlijk pathologische vormen heeft aangenomen. Om dichter bij hun geliefde sterren te zijn, laten fans zich namelijk injecteren met hun virussen. Tot de dood erop volgt. En natuurlijk loopt de boel dan vreselijk uit de hand.
De selectie is weer een lekker knus mannenclubje, plaagden de Franse feministen van La Barbe in de aanloop naar het festival. Het kan nog knusser. Papa Cronenberg zit met Cosmopolis in de hoofdcompetitie terwijl Brandon in het zijprogramma Un Certain Regard zit. Volgend jaar met de hele familie naar Cannes, krijgt zo een verrassend nieuwe betekenis.
Voor een debuut zag Antiviral er goed uit, ook al rammelt de production design af en toe. Net als sommige acteurs. Maar de kwestie die de film op tafel legt is zo brandend actueel dat die rechtstreeks uit de hel lijkt te komen: is de aanbidding van beroemdheden eigenlijk niet totaal doorgeslagen? Halfgoden zijn het waarvan elke scheet geadoreerd wordt. Als ‘ie maar in een film zit wordt zelfs de grootste idioot serieus genomen door de verzamelde pers. En waar die kwestie beter aan de orde te stellen dan in Cannes, voor even s’ werelds grootste bordeel waar journalisten hijgend genoegen nemen met rommelige gesprekken die ze in het dagelijks leven nooit als interviews zouden durven verkopen. Uitzonderingen daargelaten.
Goed nieuws voor animatiefans, meldt het Britse vakblad
Screen. De Franse animator en regisseur Sylvain Chomet van
Les triplettes de Belleville en
L’illusionniste gaat samenwerken met de Parijse animatiestudio Les Armateurs voor een prequel van
Les triplettes. Pikanter is het nieuws dat het verhaal van Rebekah Brooks, de voormalige CEO van Rupert Murdochs News Corp, verkocht is en verfilmd zal worden. Wie zal Brooks spelen? Toch weer Meryl Streep? Julianne Moore? Of het lijk van Eva Braun? Het wedden kan beginnen.
Straks de nieuwe film van
Festen-regisseur Thomas Vinterberg met hoofdrolspeler Mads Mikkelsen. Die spreken we over een paar dagen. Eerst eens kijken of Vinterberg terug is op z’n oude niveau.
Ronald Rovers