Cannes opent met nieuwe film Leos Carax

Annette

Zou het dan echt gebeuren? De organisatoren van het filmfestival van Cannes houden bij hoog en bij laag vol dat het festival begin juli doorgaat, fysiek aan de Croisette. Eerder werd al bevestigd dat Spike Lee dit jaar alsnog de eerste zwarte juryvoorzitter ooit zal zijn, een taak die hem vorig jaar door corona werd ontnomen. Gisteren maakte het festival bekend dat Annette van Leos Carax het festival zal openen.

De Franse filmmaker Leos Carax is al sinds zijn debuut Boy Meets Girl uit 1984 een vaste waarde in Cannes. In 2012 gaf hij er voor het laatst acte de presence met zijn eigenzinnige limousine-estafette Holy Motors. De langverwachte opvolger Annette is Carax’ eerste Engelstalige film. Hij speelt zich af in de entertainmentwereld in hedendaags Los Angeles en draait om een stel, een stand-up komiek gespeeld door Adam Driver en een zangeres gespeeld door Marion Cotillard. Het concept voor de film werd bedacht door het muzikale duo Sparks, dat ook de soundtrack verzorgt.

‘Elke film van Carax is een event, en Annette maakt die belofte opnieuw waar’, stelt festivaldirecteur Pierre Lescure in een statement. ‘Annette is het cadeau waar liefhebbers van cinema, muziek en cultuur op hoopten, en waar we allemaal een jaar lang naar hebben verlangd.’