Cannes 2021: XL-selectie en Bene­detta in com­pe­titie

The French Dispatch

Na een periode waarin het festival maar moeilijk de juiste ‘coronamodus’ kon vinden en de 2020-editie daarom maar afgelastte, is Cannes dit jaar helemaal terug. Directeur Thierry Frémaux onthulde gisteren de line-up voor dit jaar. De officiële selectie bevat maar liefst 63 titels, een vijfde meer dan twee jaar geleden in het pre-coronatijdperk. Met Benedetta van Paul Verhoeven in de competitie dingt er ook weer een Nederlandse film mee naar de Gouden Palm.

Van die 63 films in het programma draaien er 24 in de competitie. De grote namen ontbreken hier niet. In Cannes (6 tot en met 17 juli) zijn onder andere nieuwe films te zien van Wes Anderson (The French Dispatch), Sean Penn (Black Flag), Leos Carax (Annette), François Ozon (Tout s’est bien passé) en Apichatpong Weerasethakul (Memoria).

Benedetta van Paul Verhoeven stond eigenlijk al op het programma voor 2020. Toen het festival vorig jaar werd afgelast, besloot de regisseur de première op te schorten tot de volgende editie. Borgman van Alex van Warmerdam was in 2013 de laatste Nederlandse film in de Cannes-competitie.

Het festival is dit jaar uitgebreid met een nieuwe sectie: Cannes Premiere. Dit programma is bedoeld voor nieuwe films van bekende makers die niet in de competitie draaien. Dit jaar zijn dat onder andere Tromperie van Arnaud Desplechin, JFK: Through the Looking Glass van Oliver Stone en In Front of Your Face van Hong Sang-soo.