Cannes #15 Michel Franco hakt er in (en dat doet pijn)

  • Datum 22-05-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Chronic

Vanochtend was hier een van de sterkste films van het festival te zien: Michel Franco’s Chronic met Tim Roth als verpleger van terminaal zieke patiënten. Geen vrolijke zit. Maar wel een film die door je ziel gaat.

Tim Roth zou wel eens de prijs voor Beste Acteur kunnen krijgen voor zijn rol van verpleger van terminaal zieke patiënten in Michel Franco’s Chronic. Fantastisch voor Roth natuurlijk, maar jammer voor de film, want die kan dan niet de Gouden Palm winnen. Na Después de Lucía blijkt Franco opnieuw een regisseur die geen enkele confrontatie met de kijker uit de weg gaat. Het tempo ligt laag en het achtergrondverhaal mag je zelf samenstellen uit de spaarzame informatie die wordt gegeven terwijl de camera Roths personage volgt bij de huisbezoeken aan patiënten. Verpletterende film. Ook al valt op het einde wel iets af te dingen.

In Hollywood zijn vrouwelijke regisseurs nog steeds missing in action, schreef vakblad Variety in januari. Iedereen is het er over eens dat daar iets aan moet gebeuren, maar feitelijk gebeurt er weinig. Actrices Selma Hayek en Parker Posey, hier in Cannes respectievelijk te zien in films van Matteo Garrone en Woody Allen, herhaalden de aanklacht in een door Variety en de VN georganiseerd panel: weg met het seksisme in Hollywood. Volgens Hayek kan alleen geld iets aan de situatie veranderen. Als vrouwen massaal op films van vrouwelijke makers afkomen, dan krijgen die makers vanzelf meer nieuwe projecten aangeboden en krijgen actrices misschien eindelijk evenveel betaald als hun mannelijke tegenspelers.

Ronald Rovers