Bulgaarse prijs voor Jos Stelling

  • Datum 12-03-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het meisje en de dood

Vandaag krijgt Jos Stelling in Bulgarije de Sofia Award uitgereikt. Tevens wordt Stellings meest recente film, Het meisje en de dood, vertoond op het Sofia International Film Festival. Als winnaar van de oeuvreprijs heeft de Utrechtse filmmaker illustere voorgangers als Vanessa Redgrave, Peter Greenaway, Claudia Cardinale, Michael Palin en Wim Wenders.

Het Sofia International Film Festival, dat begon op 7 maart en nog duurt tot en met 24 maart, is een van de belangrijkste festivals in Europa. Vakblad Variety zette het evenement in haar top-50 van belangrijkste filmfestivals. Wat ooit begon als een lokaal muziekfilmfestival is de afgelopen dertien jaar uitgegroeid tot een internationaal filmfeest met een behoorlijk rodelopergehalte. Zo’n 70.000 bezoekers weten jaarlijks de weg naar de Bulgaarse hoofdstad te vinden.

Stelling is geen vreemde in Sofia. Vorig jaar was hij voorzitter van de jury en bevatte het programma maar liefst zeven van zijn films. Stellings werk vindt veel weerklank in Oost-Europa, waar hij wordt beschouwd als een van de grootste filmauteurs. Behalve voor zijn cinematografische werk krijgt hij de Sofia Award toegekend voor zijn inspanningen voor de filmcultuur in het algemeen. In 1978 opende de filmmaker theater Springhaver en daar kwam in 2004 nog het Louis Hartlooper Complex bij. Daarnaast is Stelling oprichter van De Nederlandse Filmdagen, voorloper van het Nederlands Film Festival.

Stellings palmares zijn indrukwekkend. Zijn debuut Mariken van Nieumeghen werd in 1974 geselecteerd voor de competitie van Cannes. In 1999 kreeg hij in het Amerikaanse Waterville een Lifetime Achievement Award, die twee jaar later werd gevolgd door een Tsjechische prijs voor een speciale prestatie in wereldcinema. De Gouden Griffioen uit Sint Petersburg won hij tweemaal, de Gouden Roos uit Montreux een keer. Vier Gouden Kalveren staan er thuis op de schoorsteenmantel. Het meisje en de dood was goed voor drie Kalveren, waaronder die voor beste film.

Edo Dijksterhuis