Bong Joon Ho (Parasite) komt naar Rotterdam

Met de klok mee: Bong Joon Ho, Terence Nance, Marion Hänsel, Jenn Nkiru, Pedro Costa, Beth B

Een rode loper met steracteurs die vaag zwaaien naar flitslicht hoort niet echt bij Rotterdam. Bij het IFFR gaat het om inhoud, creativiteit en makers. Dit jaar is de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon Ho te gast om zijn Gouden Palm-winnende Parasite toe te lichten. Hij maakt deel uit van een stevig contingent filmmakers, kunstenaars en andere professionals dat acte de présence geeft tijdens het festival.

Van Parasite wordt een speciale zwart-wit versie vertoond. Ho’s toelichting maakt deel uit van de acht masterclasses die tijdens IFFR 2020 op het programma staan. Onder de sprekers bevinden zich ook de Portugees Pedro Costa, die zijn nieuwe film Vitalina Varela presenteert, filmcomponist Howard Shore die de score schreef voor David Cronenbergs Crash, en cameraman Diego García die vertelt over zijn werk voor onder andere Nicolas Refn en Apichatpong Weerasethakul.

Onder de titel The Collective Space worden workshops en masterclasses gehouden voor lokaal filmtalent en studenten. De namen om hier naar uit te kijken zijn Terence Nance en Jenn Nkiru, leden van het internationale Ummah Chroma Collective. Ook Charm La’Donna, die de choreografie verzorgde voor onder andere Kendrick Lamar en Pharrell Williams, is aanwezig.

Tot slot zijn er ook nog publieke gesprekken met kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in het Frameworks-programma. Het gaat onder andere om het Australische Karrabing Film Collective, de Franse Pauline Curnier Jardin wiens Bled Out – Ausgeblutet onderdeel is van Bright Future Short en Zachary Epcar die met Billy meedraait in hetzelfde festivalonderdeel.