Bioscopen vanaf 1 juni gedeeltelijk weer open

Vanavond maakt premier Rutte de regeringsplannen omtrent de heropening van Nederland bekend, maar ze lekten voortijdig uit naar verschillende media. Behalve goed nieuws voor kappers en horeca, zijn de maatregelen ook positief voor filmtheaters en bioscopen. Die mogen weer open vanaf 1 juni – met beperkingen.

Volle zalen zitten er niet in voorlopig. Net als restaurants moeten bioscopen en theaters een maximum aantal van dertig bezoekers (inclusief personeel) in acht nemen. De anderhalve meter afstand moet natuurlijk te allen tijden gewaarborgd blijven. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) had in afwachting van de aangekondigde versoepeling van de lockdown al een protocol hiertoe opgesteld.

De heropening van filmvertoningsplekken is onderdeel van een vijfstappenplan. De eerste fase start op 11 mei en duurt tot het einde van de maand. Daarin gaan de grenzen weer open en zullen de eerste thuiswerkers weer naar hun werkplek gaan. De tweede fase, waar de heropening van bioscopen en theaters bij hoort, behelst ook het openstellen van terrassen voor maximaal tien personen en de examens van het praktijkonderwijs op het MBO.