Bioscopen en film­theaters weer open tot 22.00 uur

Bioscopen en filmtheaters mogen weer open – tot 22:00 uur althans. De boodschap van de persconferentie die gisterenavond plaatsvond, is met gemengde gevoelens ontvangen vanwege de vele beperkende maatregelen waarmee heropening gepaard gaat. De nieuwe versoepelingen gelden tot 8 maart, met een tussentijds evaluatiemoment over drie weken.

Het OMT had geadviseerd een sluitingstijd van 20:00 uur aan te houden maar het kabinet besloot daarvan af te wijken en rekte de openingstijden op tot 22:00 uur. In bioscopen en filmtheaters moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs overleggen dat bewijst dat ze gevaccineerd, hersteld of negatief getest zijn. Binnen wordt de 1,5-metermaatregel gehandhaafd, waardoor zalen maar deels gevuld kunnen worden. Ook geldt er een mondkapjesplicht zodra mensen opstaan van hun stoel.

De filmsector heeft gemengde gevoelens bij de aankondiging van het kabinet. In een gedeeld persbericht van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters, producentenorganisaties NCP en NAPA, en Filmdistributeurs Nederland wordt met blijdschap gereageerd op de heropening maar met ongeloof op de aangekondigde beperkingen. Er wordt gepleit voor maatwerk in plaats van een verplichte sluiting om 22:00 uur, waarmee filmvertoning op één hoop wordt gegooid met horeca en sport. De combinatie van mondkapje, coronapas en 1,5 meter afstand wordt bovendien als veel te zwaar gezien. En de korte periode waarvoor de maatregelen gelden – over drie weken kan alles weer anders zijn – bieden niet de zekerheid en het perspectief waar de sector zo naar snakt.

Met de huidige maatregelen kan in de meeste gevallen maar één voorstelling per avond worden aangeboden, met zalen die voor 30% gevuld zijn. Gevreesd wordt dat de berg nog niet uitgebrachte films nog verder groeit en dat investeringen van distributeurs verloren gaan, waardoor er weer minder geld overblijft voor de productie en promotie van nieuwe films. Dit zou leiden tot ontwrichting van de gehele keten en “verstrekkende gevolgen hebben voor de diversiteit van het filmaanbod in het algemeen en de Nederlandse film in het bijzonder”.

De belangenbehartigers roepen dan ook op bioscopen en filmtheaters ook na 22:00 uur open te laten zijn. Het stapelen van coronamaatregelen moet stoppen en vervangen worden door de routekaart die vorige week is voorgesteld door de Taskforce Culturele en Creatieve Sector.

Beperkingen of niet, het publiek heeft enthousiast gereageerd op de heropening van bioscopen en filmtheaters. Meteen na de persconferentie ontstonden lange online wachtrijen op de websites van Vue, Pathé en Kinepolis, meldde Hart van Nederland. Vooral voor Spider-Man: No Way Home is veel interesse. De wachttijd kon oplopen tot meer dan een uur.