Taskforce komt met ‘stop­licht­model’ voor cul­tuur­sector na lock­down

Culturele instellingen – dus ook bioscopen en filmtheaters – kunnen onder alle omstandigheden openblijven. Dat stelt de Taskforce culturele en creatieve sector in het Openings- en herstelplan dat het vandaag heeft gepresenteerd aan het kabinet. Er wordt een stoplichtmodel voorgesteld met passende maatregelen bij elk risiconiveau. De Taskforce kijkt ook vooruit, voorbij de coronapandemie, en doet voorstellen voor herstel van de sector.

De Taskforce komt met een pakket voorstellen op de dag dat theaters, musea en bioscopen vermomd als kapsalon of sportschool een dag de deuren opgooien die volgens het kabinetsbesluit gesloten moeten blijven tot minstens 26 januari. Volgens de Taskforce kan dat ook makkelijk. Die schat het risico in op ‘oranje niveau’ en dan kunnen bioscopen en filmtheaters gewoon open, zelfs volgens verschillende scenario’s. Als bezoekers een test moeten overleggen, gelden er geen beperkingen. Met QR-toegangspas moet iedereen zitten op een vaste plek en mag 75% van de zaalcapaciteit gebruikt worden. Zonder QR-code geldt 1,5 meter afstand, zitten en het gebruik van mondkapjes.

Zo voorziet het stoplichtmodel voor maatregelpakketten op vier niveaus: van groen (normaal), via geel (waakzaam) en oranje (zorgelijk) tot rood (ernstig). Met deze routekaart worden maatregelen voorspelbaar en kan de huidige reflex van ‘sluiten bij verhoogd gevaar’ worden omgebogen naar ‘veilig openblijven onder alle omstandigheden’. Het is vergelijkbaar met dijkbewaking, stelt de Taskforce.

Klik voor volledig formaat.

Het stoplichtmodel is onderdeel van een 9 pagina’s tellend document getiteld Open de poorten: Cultuur in tijden van corona. Hierin wordt niet alleen gekeken naar manieren om de cultuursector weer open te krijgen, maar ook naar maatregelen om makers, podia en organisaties tijdens de crisis overeind te houden en na afloop van de crisis weer te laten herstellen. De kunst- en cultuursector is een van de zwaarst getroffen sectoren. In 2020 werd €2,7 miljard aan inkomsten misgelopen en in 2021 liep dat bedrag op tot €3,1 miljard. Die gederfde inkomsten zijn voor iets meer dan de helft opgevangen door steunmaatregelen van de overheid, maar die zijn voor bepaalde groepen onvoldoende of de rek begint eruit te raken. Zo is de steun voor zzp-ers beperkt en bevat de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) knelpunten en plafonds waar middelgrote bedrijven tegenaanlopen.

De Taskforce pleit voor een “robuust pakket met herstelmaatregelen” om ervoor te zorgen dat de sector na het einde van de coronapandemie niet alsnog uitgeteerd door zijn hoeven zakt. Die maatregelen moeten erop gericht zijn het publiek weer terug te winnen, makers te behouden voor de sector en het toekomstige programma-aanbod te garanderen. Den Haag wordt gevraagd gemeenten en provincies daarbij de ruimte te geven om het lokale en regionale cultuurecosysteem te herstellen en versterken. Dit is bovendien een uitgelezen mogelijkheid om de arbeidsmarkt, die grotendeels bevolkt wordt door kwetsbare zzp-ers, grondig te herzien.

Vanmiddag om 16:00 uur wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een bijeenkomst georganiseerd waar vertegenwoordigers van de cultuursector aan het woord komen (aanmelden kan hier). Namens de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters schuift Ron Sterk aan.