Bijna 50% stijging meldingen grensoverschrijdend gedrag

Is er meer grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector of wordt het beter opgepikt? Feit is dat het aantal meldingen dat Mores afgelopen jaar binnenkreeg met bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2023. Uit het jaarverslag van het steun- en adviespunt blijkt dat de film- en av-industrie vooroplopen met meldingen.
In 2024 hebben 294 personen contact opgenomen met Mores, zo staat te lezen in het jaarverslag. Daarvan hadden er 234 klachten over misstanden die ze zelf hebben ervaren. Het gaat veelal om intimidatie in de vorm van machtsmisbruik en kleineren. Een vijfde van de klachten betreft seksueel ongepast gedrag. In ‘slechts’ 7% van de gevallen was er sprake van racisme en discriminatie. Ook meldden zich twaalf personen bij Mores die zelf beschuldigd zijn van grensoverschrijdend gedrag.
Op pagina 3 van het jaarverslag staan de klachten uitgesplitst naar branche. Daaruit blijkt dat de filmsector met 29 meldingen de op drie na grootste groep klagers telt. Radio en tv staan met 35 meldingen op plek twee. Dat kan betekenen dat er zich in die sectoren ook daadwerkelijk meer gevallen van grensoverschrijdend gedrag voordoen, maar ook dat de aangiftebereidheid groter is dan elders. Een verklaring voor de onderlinge verschillen geeft Mores niet.
Naast het vangnet van vertrouwenspersonen, heeft het bureau van Mores in 2024 een adviespunt ingericht. Vorig jaar zijn 93 organisaties geholpen met kortdurend advies over preventieve maatregelen en het opstellen van beleid voor een psychologisch en sociaal veilige werkomgeving. Voor dit jaar staat een campagne op het programma om Mores verder onder de aandacht te brengen. Vooral voor zzp’ers en in de amateurkunsten is nog weinig geregeld en dat moet volgens Mores veranderen.
Mores werd in 2018, in de slipstream van #MeToo, opgericht om de lang genegeerde problematiek van seksisme, racisme, intimidatie, machtsmisbruik en pesterijen in de culturele sector aan de kaak te stellen. Het meldpunt verzamelt sindsdien data over grensoverschrijdend gedrag, geeft advies bij onder andere het aanstellen van vertrouwenspersonen, en organiseert symposia en panelgesprekken. In maart 2023 kwam Mores zelf negatief in het nieuws toen de echtgenoot van voorzitter Janke Dekker, NOS-presentator Tom Egbers, werd beschuldigd van seksueel ontoelaatbaar gedrag. Mores heeft sindsdien een directiewissel ondergaan.