Voorzitter Mores weg na onthullingen over partner

Janke Dekker is per direct teruggetreden als voorzitter van Mores, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector. Haar positie is onhoudbaar geworden nadat De Volkskrant berichtte over het wangedrag van haar partner, NOS Sport-presentator Tom Egbers.

Volgens het artikel in De Volkskrant had Tom Egbers in 2005 een relatie met een 22-jarige stagiaire. Toen Dekker daar achter kwam, werd die affaire afgebroken maar Egbers heeft haar vervolgens weggepest. Egbers is door NOS Sport op non-actief gezet. Zijn echtgenote werd in eerste instantie vervangen, naar eigen zeggen omdat ze het druk zou hebben met andere werkzaamheden, maar is alsnog teruggetreden.

Meldpunt Mores werd in 2018 gelanceerd. Aanleiding was de berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag van casting director Job Gosschalk en klachten over docenten van de toneelschool in Amsterdam. Mores wordt mede-ondersteund door ACT Acteursbelangen, Dutch Directors Guild, Nederlands Film Fonds en de filmfestivals NFF, IFFR en IDFA.