American Hustle winnaar van drie Golden Globes

  • Datum 13-01-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

American Hustle

Zeven nominaties had American Hustle en daar werden er drie van verzilverd. Ook 12 Years a Slave was genomineerd in zeven categorieën maar won slechts één beeldje. Regisseur Steve McQueen had daarmee wel meteen de belangrijkste prijs te pakken, die voor beste dramafilm. De Golden Globes gelden als belangrijke graadmeter voor de Oscars.

De Golden Globes werden gisteren in Los Angeles voor de 71ste keer uitgereikt. Bij de leden van de Hollywood Foreign Press Association was American Hustle duidelijk favoriet. De film werd verkozen tot beste komedie of musical, Amy Adams kreeg de prijs voor beste actrice in een komedie of musical en Jennifer Lawrence werd onderscheiden voor de beste vrouwelijke bijrol.

De enige andere film met meer dan één prijs was Dallas Buyers Club. De film van Jean-Marc Vallée won de prijs voor beste acteur (Matthew McConaughey) en beste mannelijke bijrol (Jared Leto). Onder de televisieprijzen kregen zowel Breaking Bad als Behind the Candelabra twee Golden Globes.

De prijs voor beste actrice ging naar Cate Blanchett voor haar vertolking van Jasmine in Blue Jasmine. Leonardo DiCaprio zag zijn optreden in The Wolf of Wall Street beloond met de onderscheiding voor beste acteur. En Alfonso Cuaron werd uitgeroepen tot beste regisseur voor Gravity.

Het scenario van Her, geschreven door Spike Jonze, won in de categorie beste script. De HFPA-leden verkozen de soundtrack van All Is Lost tot beste en U2’s Ordinary Love uit Mandela: Long Road to Freedom tot beste song. De beste buitenlandse film werd — niet onverwacht — La Grande Bellezza. En Frozen kreeg de prijs voor beste animatie.

Edo Dijksterhuis