Aftellen tot Borgman: alle Van Warmerdams

  • Datum 14-08-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Alex van Warmerdam

Het is een eer die voorbehouden blijft tot die films waar echt reikhalzend naar wordt uitgekeken: een retrospectief rondom de première. Begin dit jaar schotelde EYE ons al de complete Tarantino-filmografie voor in afwachting van Django Unchained. Nu worden we warm gemaakt voor Borgman met het volledige oeuvre van Alex van Warmerdam.

De Nederlandse première van Borgman — Van Warmerdams achtste speelfilm, die dit jaar meedraaide in de competitie van Cannes — vindt plaats op 18 augustus tijdens het Lowlands Festival in Biddinghuizen. Zes dagen later, op 26 augustus, draait hij in EYE. En direct daarna is het duistere verhaal over een mysterieuze vreemdeling die het leven in een villawijk op z’n kop zet, te zien in 140 theaters. Officieel heten dat nog steeds voorpremières aangezien 29 augustus is vastgesteld als releasedatum.

Het retropectief trapt af op 15 augustus met Abel, Van Warmerdams opmerkelijke debuut uit 1986, waarin de regisseur zelf de hoofdrol speelt van 31-jarige contactgestoorde die nog bij zijn ouders woont en met een schaar vliegen doormidden knipt. Het inmiddels tot klassiekerstatus verheven De Noorderlingen, Van Warmerdams internationale doorbraak die hem een European Film Award opleverde, ontbreekt uiteraard niet. Ook Kleine Teun (1998), Ober (2006) en De laatste dagen van Emma Blank (2009) werden opgemerkt in het buitenland en draaiden op belangrijke festivals. Borgman is Van Warmerdams grootste succes tot nu toe en is geselecteerd voor onder andere het filmfestival van Toronto.

EYE vertoont Van Warmerdams werk op 35mm-kopiën uit de eigen collectie. De oudsten daarvan, Abel en De noorderlingen, zijn gerestaureerd. Helen Westerik, die eerder mede-samensteller was van de Film&Food-serie, houdt een lezing over de rol van voedsel in Van Warmerdams films. Gerechten uit de films zijn ter plekke te proeven.

Naast zijn eigen films bevat het van Warmerdam-overzicht ook vijf evergreens die de regisseur beschouwd als belangrijke inspiratiebronnen. Het is een zwart omrand hoogspanningslijstje, waarin de director’s cut van Sergio Leone’s spaghettiwestern The Good ,the Bad and the Ugly en Psycho van Hitchcock figureren. Ook John Boormans Deliverance is van de partij, en de politiethrillers Un Flic en The French Connection. Het Van Warmerdam-retrospectief loopt tot en met 15 september.

Edo Dijksterhuis